2020 Üniversite Tercihleri

Hoş Geldin 2020 Üniversite Tercihleri

Neye Göre Kime Göre? Hangi Üniversite, Hangi Bölüm, Hangi Ben? Neden, Nasıl?

Tüm bu yazıda ‘’kariyerinize müdahale edebilirsiniz’’ anlatılmaktadır.

Gelecek tasarımınızın kıymetli bir evresindesiniz.

Peki kendiniz için en uygun olan, doğru bir  tercih listesi için ne gibi hazırlıklar yapıyorsunuz? 

Elbette üniversite sınav sonucununuz yani sıralamanız bir ölçüt olacak. Fakat eğer bir tercih sıralamayı düşünüyorsanız, sıralamanız kaç olursa olsun bunu bilinçli yapmalısınız.

Kendi geleceğiniz için kendi listenizi kendi kriterleriniz ile araştırmalarınız sonucunda oluşturmalısınız. Böylece ileride sonuç ne olursa olsun hayal kırıklığı olmayacaktır.

Kendi kariyeriniz için bir müdahalede bulunmaya hazır mısınız? Kendinize güvenin. Zaten tek başınıza olmayacaksınız. (En azından elinizin altında bu yazı olacak.)

Tüm bu -çoğunlukla ailecek- olan biten stres, kaygı, heyecan karışımında genellikle iki bağıntı söz konusu:

1- Kariyer olgunluğunuz (Kariyer kararı verme hazırbulunuşluğu, karar verme becerisi, kariyer gelişimi görevleri ile başa çıkma hazırbulunuşluğu (yoksulluk, ırkçılık, cinsel ayrımcılık gibi çevresel engeller, çevresel  artılar vs.) )

2- Kariyer uyumluluğunuz (başa çıkma becerileri, seçeneklerle uyumunuz-uzlaşmanız-mesleki olanaklar ve çalışma koşulları, benlik, gereklilikler, değişime uyum vs.)

(Donald Super, Spencer G. Niles, Joann Harrıs-Bowlsbey)

Bunlar ve parantezdekiler, dahası çeşitli alt başlıklarla uzar gider.

24 alternatifli bir tercih listesi oluştururken Psikososyal gelişiminiz, toplumsal beklentiler ve mesleki olanaklar etkendir çoğu zaman. ( 21. Yyda Kariyer Gelişim Müdahaleleri)

Müdahale bu farkındalıkla ve aşağıdaki genel kriterler bakış açısıyla oluşturulabilir.

1- Üniversite adayları üniversite ve bölüm tercihlerini sıralarken öncelikli sınav sonucu sıralamalarına bakmalıdırlar.

2- Üniversite adayları üniversite ve bölüm tercihlerini sıralarken bireysel olarak: yetenek, ilgi ve becerilerine; güçlü ve zayıf yönlerine; öncelikli değerlerine; deneyim ve duygularına; fiziksel ve zihinsel durumlarına vs. bakmalıdırlar.

3- Üniversite adayları üniversite ve bölüm tercihlerini sıralarken ailesel olarak: aile dinamiklerine, kültürlerine, aile değerlerine, aile ekonomik durumuna, aile bireylerinin kişisel deneyimlerine; beklenti ve görüşlerine vs. bakmalıdırlar.

4- Üniversite adayları üniversite ve bölüm tercihlerini sıralarken çevresel ve bilgi amaçlı olarak: üniversite çeşitleri ve seçeneklerine; özel ve  resmi araştırma raporlarına, web sitelerine, basılı kaynaklarına; üniversite sayfalarına, bölüm ders programlarına, istatistiki verilere; mesleklerin gelecekteki durumlarına dair fikirlere vs. bakmalıdırlar.

 thescholarshipsystem.com

Şimdi işinizi kolaylaştırmak adına -yukarıda da bahsettiğim üzere- kriterlerinizi keşfetmeniz ve/ya belirlemeniz için araştırabileceğiniz diğer bazı kaynakları paylaşabilirim. Bu verileri kazıyıp ortaya çıkarma-yorumlama konusunda işin ehli biriyle çalışmanızın lehinize olacağını da belirtmek isterim.(Ayrıca geçmiş yıllar içindi ama yine de şuradaki yazılara bir bakabilirsiniz : http://egitimkocu.mehmetbar.com.tr/tr/urunlerimiz/176/universite-adaylari)

1-ODTÜ Enformatik Enstitüsü URAP Labaratuvarı

URAP Akademik Performansa Göre Üniversite ve Bölüm Sıralamaları

https://www.urapcenter.org/

2-ÜNİAR Üniversite Araştırmaları Labaratuvarı

2.1.TÜMA Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması

2.2.YÖMA Yabancı Uyruklu Öğr. Memnuniyet Araştırması

2.3.DÜS Devlet Üniversiteleri ve Fakülteleri Sıralaması

2.4.ÖDÜŞ Öğrenci Dostu Üniversite Şehirleri Sıralaması

https://www.uniar.net/dus

3-YÖK Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu

https://www.yok.gov.tr/HaberBelgeleri/Haber%20%c4%b0%c3%a7erisindeki%20Belgeler/Yay%c4%b1nlar/2019/Vakif_Yuksekogretim_Kurumlari_2019.pdf

4-YÖK Üniversite Yıllık İzleme ve Değerlendirme Raporu

https://www.yok.gov.tr/Sayfalar/Haberler/2020/universite-izleme-ve-degerlendirme-raporu-2019.aspx

5-ÜNİ-VERİ TC Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Verileri

https://www.cbiko.gov.tr/projeler/uni-veri

6-Üniversitelerin Pandemide uzaktan eğitim çalışmaları ve gelecek vizyonu

7-Meslek ve bölümler için öğrenci ve mezunların ayrıca meslek erbaplarının görüşleri; youtube videoları, tercih ve tanıtım fuarları, webinarlar, sosyal medya vs.

Kişisel kriterlerinizi belirlemeniz, sosyal ve profesyonel destek almanız, detaylı araştırma ve değerlendirme yapmanız daha sağlıklı bir tercih dönemi ve sonrası için avantaj sağlayacaktır.

Öncelikle sağlık sonra tercihlerde kolaylıklar dilerim.

Mehmet Bar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.