Kitap Müzesi’nden
Bir Kitap Bir Paragraf
Dedektif Danışman Sherlock Holmes ve dostu Dr. Watson, 1910’da Londra’da gerçekleşen, sosyologların ve sosyal düşünürlerin katıldığı büyük bir konferansta meydana gelen büyük vurgunu, bir hırsızlık vakasını çözmeye çalışıyorlar. Siz ise bu kurmaca olay örgüsü etrafında klasik sosyoloji ve sosyolojiye giriş alanında adeta dersler görüyorsunuz. Evet 21. yüzyılda 19,20. yüzyıllara denk gelen toplumbilime giriş ve klasik dönemi kavrayış için çok iyi bir yol.
Kitapta mücevher hırsızlığını çözmeye çalışan dedektiflerle Bois, Durkheim, Freud, Lenin, Simmel, Webb, Weber gibi aynı dönemde yaşamış düşünürler sorgulanırken; bu insanların fikirlerini de analiz etme şansı yakalıyorsunuz. Yazarın tabiriyle ”bu entellektüel güçlere ve onların insanların sosyal davranışı hakkında sunduklarına müteşekkür” kalıyorsunuz.
”Bürokrasiler, normsuz (anomik) davranış, intihar, din ile kapitalizm ilişkisi, farklı otorite türleri, karizma, sınıf çatışması, bilinçdışı, Ödipus Karmaşası, feminist fikirler, inanç ve değerlerin gücü, ırkla ilgili problemler, kolektif temsillerin ve sembollerin gücü” kitapta geçen bazı meseleler. Klasik sosyal teoremin bu meselelerini ve kavramlarını içeren; en sonda bu kavramlara ait bir sözlükçenin de yer aldığı; çevirmen Vefa Saygın Öğütle’nin yüksek lisanstan arkadaşının tavsiye ettiği kitabı yaz tatilinde okurken dayanamayıp 15-20 günde çevirdiği sürükleyicilikte bir eser.
Polisiye ve toplumbilimin kesişiminde sürükleyici olduğu kadar, eğlenceli, öğretici bir kitap.
Mehmet Bar