Kitap Müzesi’nden
Bir Kitap Bir Paragraf
Fütürizm, gelecekçilik, gelecek mühendisliğidir. Gelecekte olabileceklerin bilgisini alır bunu insan için kullanıma açar, faydaya dönüştürür. Geleceğin uzgörü (uzak görüş, uzman görüş, uzlaşmacı görüş) ile tasarlanması üzerine bir yaklaşımdır. Fütürist ya da Fütürolog ise kısaca olumlu gelecek tasarımcısıdır.
T-İnsan modeli Fütürist Ufuk Tarhan’ın yüksek lisans tezi. 2017 yılında kitap Platin dergisi tarafından yılın en inovatif iş kitabı ödülünü almış yazar, dünyanın en etkili 100 kadın fütüristlerinden biri.
Ufuk Tarhan, Geleceğinizi kendiniz tasarlayabilir misiniz?’ sorusuyla argümanını kuruyor ve kitap boyunca ‘bunu, farkındalıkla, kendinizi değiştirerek, isteyerek, inanarak, imgeleyerek ve çağa uyumlanarak yapabilirsiniz… Geleceği bilemeyebilirsiniz ama müdahale edebilir, değişim başlatabilirsiniz.’ sözleriyle temellendiriyor.
Yeni Çağ için sosyal yaşamın ve iş yaşamının dinamiklerini ve beklentilerini gözler önüne seriyor. İyimser bir bakış açısıyla kontrol ve dönüşüm sağlanabileceğini vurguluyor.
Kitaptaki açıklamalara göre geleceğin parlayan sektörleri: Nano, Genetik, Yenilenebilir Enerji, Giyilebilir Teknolojiler, Hologram, Artırılmış Gerçeklik, 3D Üretim, İleri Seviye Kodlama, Gömülü Sistem Yazılımları, Uzay Bilimleri, Su Bilimleri, İklim Uzmanlığı, Bilişsel Sistemler, Uzay& Havacılık….
Geleceğin yükselen sektörleri ve mesleklerine birkaç örnek: Dijital Duyu Geliştirici, Gen Terapisti, Yapay Zeka Eğitmeni, Kişisel Gizlilik Danışmanı, Mutluluk Müdürü, Basitleştirme Direktörü, Uzay Hostesi, Dijital Terzi, Duygu Tasarımcılığı, Siber Antropolog, Holografiker, Siber Şehir Uzmanı
Yapay zeka yüzünden ortaya çıkacak yeni işlere gelirsek: Empati Eğiticileri (görevi yapay zekanın tasarım ve kodlaması yapılabilsin diye insanların etkileşimlerinin yapay zekaya aktarılabilecek hale gelmesini sağlamak.)Açıklamacılar ve Sürdürücüler diye gidiyor…
Yapay Zeka yüzünden oluşacak yeni iş/görev kategorilerinden bazıları da: İçerik tasarımcısı, akıllı cihaz etkileşim modellemecisi, dünya görüşü öğreticisi, fayda stratejisti, otomasyon ekonomisti, makine ilişkiler yöneticisi… Kitapta bunları ve dahasını açıklamalarıyla birlikte okuyabilirsiniz. Ayrıca bolca link ve kare kodla da daha geniş yelpazede bir okuma-izleme imkanına da sahip olabilirsiniz.
Genel itibariyle yazar insanı küratör (seçkici, düzenleyici), otodidakt (kendi kendine düşünme/öğrenme), hibrit (melez, şimdi ve gelecek için kariyerci), yönder(yönetici ve lider) olmaya kısaca teknoloji ile entegre olmuş, tasarımcı düşünen, tedarikçi/takım oyuncusu olmaya davet ediyor. Ve sosyoloji, teknoloji, ekonomi, ekoloji, psikoloji ve multidisipliner çalışmalar bağlamında birbirinden farklı konuya değiniyor.
Geleceğin tahmin edilemez, tasarlanır ve yaşanır olduğunu vurgulayan Ufuk Tarhan’a göre ‘T-İnsan’ geleceğin başarılı insan modeli.
Mehmet Bar