Türkiye’ye Ait 100 Büyük Yanılgı/ Metin Solmaz

Sağlıktan siyasete, sanattan bilime, yazım yanlışlarından düşünme yanlışlarına geniş bir yelpazede konu kapsamına sahip bir eserden söz etmek istiyorum, bir de yazarından:

Kariyerinin ilk yıllarında DJ’lik, garsonluk ve ticaret yapan; Hacettepe Üniversitesi Matematik, ODTÜ Fizik ve Ankara Üniversitesi Hindoloji bölümlerinde okuduysa da bu okulları bitiremeyen; siberalem, idefix sitelerinin kurucusu; radyocu, gazete-dergi ve kitap yazarı; Ağaçkakan yayınevi kurucusu Metin Solmaz’la tanışın…Bu kitap da yayınevinin ilk kitabı. Hazır Bilgi Serisi-1:Türkiye’ye ait 100 Büyük Yanılgı.

Her bir başlığı yarım ya da bir sayfa uzunluğunda olan bilgilendirici ve keyif verici bir eserle yüz şeyin doğrusunu öğrenmek üzere bir yolculuğa çıkmak ister misiniz? Ben, derse başlamadan öğrencilerden bir sayı söylemelerini isteyip kitaptan o sayfa numarasındaki başlığı açıyor ve bir öğrenciye okutuyorum sonra üzerine biraz laflayıp derse başlıyoruz. Hem hep birlikte bir kitabı okuyor hem derse güdülenmiş oluyoruz. Kitaba döneyim:

Serinin bu ilk kitabında yazar, farklı alanlarda 100 ”doğru bildiğimiz yanlışa” değiniyor, şöyle:

”…Sizce kışın dondurma yenemez mi..? Yuvayı dişi kuş mu yapar? Hitler vejetaryen miydi? Erkekler her yedi saniyede bir seks mi düşünür? Balıkların hafızası gerçekten üç saniye mi…?”

”…Klima çarpar mı? İnsanlar çeşit çeşit ırklardan mı oluşur, Bulutlar su buharı mıdır? Klasik müzik zekayı mı geliştirir!? Köpekler şeker yerse kör olur mu? Çocuklar süt içmeliler midir? Diyette yağdan uzak durulmalı mı? Maddenin en küçük yapı taşı atom mudur?…”

Bu ve benzeri sorulara vereceğiniz yanıtların doğruluğundan ne kadar eminsiniz?

Bu arada serinin diğer kitapları farklı yazarlar tarafından yazılmış, yazılıyor (?) : 100 Sinema Klişesi, 100 Lakap, 100 Kitap, 100 Şarkıda Memleket Tarihi, 100 Güzel Kelime, Cinselliğe Dair Vazgeçmemiz Gereken 100 Efsane, 100 Ne olacak Bu Memleketin Hali?, 100 Otobiyografi, 100 İsim…. Bildiğim kadarıyla seri şuan 12 kitaptan oluşuyor.

Yazar ve kitap hakkında daha fazla detay isteyenler aşağıdaki bağlantılara tıklayabilirler:

Metin Solmaz ile röportaj: https://web.archive.org/web/20200106153944/https://www.birgun.net/haber/turkiye-nin-kultur-hayatindan-birisi-metin-solmaz-282785

Kitaba dair bir içerik: http://www.sanatatak.com/view/peki-don-kisot-nereden-cikmistir

Yine kitapla ilgili: https://web.archive.org/web/20220310065038/https://www.hurriyet.com.tr/mahmure/metin-solmaz-dan-turkiye-ye-ait-100-buyuk-yanilgi-35098351

İyi okumalar.

Mehmet Bar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.