Küreselleşme/ Zygmunt Bauman

Kitap Müzesi’nden 

Bir Kitap Birkaç Paragraf

”…Çoğumuz gibi dünyayı turlayan bir akademisyen olan Agnes Heller, isimsiz kahramanının deneyimini vurgulamakta zorluk çekmiyor. Ve, pro domo sua ekliyor: “Yabancı üniversiteler bile yabancı değil artık. Singapur, Tokyo, Paris ya da Manchester’da bir konferans sonrası sizi aynı sorular bekliyor olabilir. Oralar yabancı yerler değil, ama ev de değil.” Agnes Heller’ın kahramanının evi yok; ama kendini evsiz de hissetmiyor. O an neredeyse, orada rahat ediyor. “Örneğin, elektrik düğmesinin nerede olduğunu biliyor; mönüyü önceden biliyor; jestleri ve imaları çözüyor; ötekileri fazla bir açıklamaya gerek duymadan anlıyor.”

Sosyolojik bir analiz kitabıyla karşı karşıyayız. Eser toplumbilimsel birçok kavram içeriyor diyebiliriz.

Okuduklarınıza ister katılın ister katılmayın Bauman,
kendine özgü bir bakış açısıyla,

Küreselleşme, Yerelleşme, küyerelleşme, zenginlik, yoksulluk, hapishane, suç, ceza vb. kavramları açıklıyor, irdeliyor ve bunlar bağlamında geleceğe dair karamsar öngörülerle toplumsal ”parçalanma ve yabancılaşmayı” anlatıyor.

”…Hepimiz ister istemez, kendi seçimimizle ya da başka seçenek olmadığı için hareket halindeyiz. Fiziksel olarak yerimizde çakılı duruyor olsak bile hareket halindeyiz: Hareketsizlik sürekli değişen bir dünyada pek de gerçekçi bir seçenek değil. Bununla birlikte, bu yeni koşulun yarattığı sonuçlar son derece eşitsiz…” 

Zygmunt Bauman 
Üniversitede Toplumbilim kürsüsünün başına geçmiştir. 
Modernizm ve Postmodernizm konularını ele alan, çok sayıda makale ve kitap eleştirisi yazan yazar Avrupa Sosyoloji ve Sosyal Bilimler Ödülünü almıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.