Üniversite Bölümü ve Meslek Seçmeye İlişkin Kısa Bir Yazı/ Mehmet Bar

Dünyada 20. yüzyılın başlarında okulu terk eden gençlerin iş bulmalarını ve liseyi bitiren gençlerin iş dünyasına geçişlerini kolaylaştırmayı amaçlayan çalışmaların başlamasıyla ilk mesleki rehberlik ve danışmanlık hareketi başladı.

Bugün -21. yüzyılda bizler mesleki seçimin ve gelişimin oldukça uzun ve karmaşık bir süreç olduğunu ve onu pek çok etmenin etkilediğini biliyoruz. Bu etmenler kısmen bireysel kısmen çevreseldir.

Değişen ve gelişen dünyada bireyin eğitim sürecinde kazandığı bilgi ve becerileri, gerçek yaşamda deneme ve kendi ilgi, yetenek, kişisel özellikleri, aile dinamikleri ile meslekler arasında bağ kurarak sağlıklı bir kariyer gelişim planı yapması önem teşkil ediyor.

 Karar verme yaklaşım ve stratejilerini nasıl kullanacağınızı öğrenmeniz; meslek  ve kariyer farkındalığını geliştirip sürdürmeniz adına çeşitli etkinliklere katılmanız; meslekleri, doğrudan mesleği yapan kişilerden öğrenmek ve merak ettiğiniz soruları meslek erbaplarına yöneltmeniz işinizi kolaylaştıracaktır.

Bahçivanlarla, antikacılarla, esnaflarla, öğretmenlerle, mühendislerle, bilim insanlarıyla, sağlık çalışanlarıyla… mümkün olan farklı sektörlerden insanlarla konuşabilir, iş yerlerinde (gerekli izin ve koşulları önceden sağlayarak) vakit geçirebilirsiniz.

Bilgi, gözlem ve  kısa deneyimler kendinizi tanımanızı; karar vermenizi; seçenekler oluşturmanızı ve nihayetinde buna yönelik adımlar atmanızı ve kendinizi gerçekleştirmenizi sağlamada size yardımcı olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.