Kutu Kutu Makara: Oyun tasarımcıları İpek ve Nezih ile oyun üzerine keyifli bir söyleşi/ Mehmet Bar

Oyun kelimesini duyunca sizi de bir neşe, heyecan; böyle bir keyif sarmıyor mu? Öğrenme, sosyalleşme, vakit geçirme fırsatı sunan ‘oyun’un tarihi ilkel toplumlardan günümüze kadar uzanıyor. O kadar geriye gitmeyeceğiz tabii, bizim gündemimizdeki oyun 19. Yüzyılda popülerleşen kağıt ve masa oyunlarına dayanıyor: ‘’Kutu Oyunları!’’

Masa oyunu ya da kutu oyunu ya da tahta oyunu, genellikle düz bir zemin ya da karton, tahta, plastik gibi malzemelerden yapılmış düzlemler üzerinde, oyun taşlarını veya pullarını belirli kurallar çerçevesinde hareket ettirmek suretiyle oynanan oyunlara verilen genel ad. (Wikipedia)

Dama, Satranç, Tavla, İskambil, Go, Mangala, Monopoly, Tabu gibi birçok savaş, strateji, zeka ve eğlence oyunu mevcut. !’’Ya hocam artık bilgisayar oyunları var, bunlar mı kaldı’’ demeyin bir dakika, ben de anlamaya çalışıyorum! Sonuçta satranç 4000 yıldır Monopoly 1903’ten beri oynanıyor.

Ben en iyisi merak ettikleriniz için sözü kutu oyunu alanında bilirkişilere bırakayım: Nezih ve İpek. Kendilerini biraz tanıyıp tasarladıkları ‘’MAKARA’’ isimli oyun hakkında bilgi alacağız. Yazının sonunda kendilerine ulaşabileceğiniz iletişim kanalları da olacak. Makara’yı sipariş etmek isterseniz çok kısa sürede hemen kargolayıp hızlıca size ulaştırıyorlar. Arkadaşlarınız ve ailenizle bu yazı daha keyifli hale getirmeye ne dersiniz?

Merhaba Nezih ve İpek… önce bize çok kısa eğitim ve kariyer yolculuğunuzdan bahsedin lütfen…

-İkimiz de Ankara Üniversitesi Sinoloji  (Çin Dili) mezunuyuz, ikimiz de mezun olduktan sonra burs kazanıp Çin’e yüksek lisans yapmaya gittik. Nezih mezun olduktan sonra Çin’de kalıp oyun sektörüne girdi, ben de mezun olup Türkiye’ye döndüm ve ithalat ihracat sektöründe çalışmaya başladım. Belli bir noktada Nezih de Türkiye’ye döndü, sonra da birbirimizi bulduk ve daha çok oyun oynayabilmek için evlendik.

…çocukken akşam ezanına kadar dışarıda mahallemizin sokağında ve parklarda oyunlar oynayarak büyüdük…

Oyun hakkında ne düşünüyorsunuz; artık çocuklar PC oyunlarına sarmış durumda siz sokakta, sitede oynayan çocuklardan mıydınız?

-Oyun bizim için hayatın olmazsa olmazlarından. Oyunlar sadece eğlence aracı değil; aynı zamanda sosyalleşme fırsatı ve hayal gücümüzü besleyen önemli birer sanat eseri. İkimiz de çocukken akşam ezanına kadar dışarıda mahallemizin sokağında ve parklarda oyunlar oynayarak büyüdük. İkimiz de halen tüm platformlarda severek oyun oynuyoruz, bazen kutu oyunu, bazen PC’de bazen konsolda bazen de mobil oyunlar oynuyoruz. Her şeyde olduğu gibi bunda da denge önemli, çocuklar hem teknolojinin sunduğu imkanlarla, hem de dışarıda ya da masada oyunlar oynamalı. Dijital oyunları tamamen yasaklamanın anlamsız olduğunu düşünüyoruz.

Günümüzün oyunları hakkında ne düşünüyorsunuz? Oyun oynamanın bir yaşı olur mu?

-Oyun oynamanın yaşla bir ilgisi bizce yok. Oyunlar sadece çocuklar için değil, her yaştan insan için keyif ve heyecan kaynağı olabilir. Hatta bazı oyunlar daha çok yetişkinlere hitap ediyor. Önemli olan doğru oyunu ve doğru oyun arkadaşını seçmek. Oyun oynamayı severek büyüyen birileri olarak, bu tutkuyu hayatımız boyunca sürdürmeyi hedefliyoruz.

”Her şeyde olduğu gibi bunda da denge önemli, çocuklar hem teknolojinin sunduğu imkanlarla, hem de dışarıda ya da masada oyunlar oynamalı. Dijital oyunları tamamen yasaklamanın anlamsız olduğunu düşünüyoruz.”

Sadece kutu oyunu mu oynuyorsunuz? Favori oyunlarınız neler?

-Bulabildiğimiz her platformda oyun oynuyoruz. Fakat çoğunlukla elimiz kutu oyunlarına gidiyor. Favorilerimiz her sene değişiyor ama son zamanlarda mobilde Dune, PC’de Back 4 Blood oynuyoruz. Masada ise yılların eskitemediği Carcassonne, Istanbul ve Lords of Waterdeep hiçbir zaman hayır demediğimiz oyunlardan.

En uzun süre hangi kutu oyununu oynadınız, ne kadar sürdü? Oynarken kavga çıkıyor mu? Sonuçta kişilikler farklı(Gibi dizisinin Bilanço bölümünde böyle bir kutu sırasında İlkkan’ın girdiği halleri bilenler bilir😊bir de oyunun kurallarının yer aldığı çarşaf gibi kağıdı: )

-Tek bir oyunu uzun uzun oynamaktansa birçok farklı oyunu art arda oynamayı daha çok seviyoruz. Haftasonu sabahtan kutu oyunlarının başına oturup gece 12’ye kadar oynadığımız günler oluyor.

Tabi ki hiçbir zaman kavga çıkmıyor, çünkü biz çok hırslı insanlar değiliz, genelde oyunları keyif almak için oynuyoruz, kazanmak için değil.

Oyun tasarlama fikri nereden çıktı? Bize MAKARA’nın gelişim sürecinden bahsedebilir misiniz?

– Nezih: Oyun tasarlama fikri aslında çocukluk tutkumdan geliyor. Küçüklüğümden beri oyunlara hayrandım ve her oynadığım oyunda kendi fikirlerimi, senaryolarımı hayal ederdim. Arkadaşlarımla iskambil oynarken bile kuralları değiştirip yeni mekanikler katmaya bayılırdım. İki yabancı dil bildiğim için oyun sektörüne ilk girişim çeviri üzerine oldu. Daha sonra da bulabildiğim tüm yabancı kitap ve kaynaklardan edindiğim bilgilerle ilk oyunumu ciddi anlamda tasarlayıp, yayımcıyla anlaşıp oyunu çıkarttım.

Makara ise ülkede olmayan kutu oyunu kültürünü insanlara aşılayabilmek adına geliştirdiğimiz bir oyun. Bildiğiniz gibi kutu oyunu denince insanların ilk aklına gelen her zaman Monopoly ve Tabu oluyor. Maalesef çoğu insan bu oyunlar dışında ne kadar güzel ve eğlenceli oyunların varlığından bihaber. Makara ile aslında insanlara bu klasik oyunların dışına çıkarak çok daha fazla eğlenebileceklerini göstermek istedik.

İnsan kutu oyunlarına bağımlı olabilir mi? Bu bilgisayar oyunu bağımlılığıyla aynı şey mi? Bu konuda gençlere tavsiyeleriniz kesin vardır.

– İnsan her türlü bağımlılığa müsait bir varlık. Tabi ki de kutu oyunu bağımlıları da var, devamlı kutu oyunu almak isteyen, alıp da oynamayan, sadece koleksiyonuna eklemek için kutu oyunu alan insanlar var. Kutu oyunlarını bir sosyalleşme aracı olarak görürseniz hiçbir sıkıntı olmayacaktır. Her şeyde olduğu gibi hobilerimizle de sağlıklı bir denge yakalamak önemli.

Kutu oyunlarına yeni başlayanlar sonra meraklıları için önereceğiniz mecralar varsa rica edelim. (Youtube,podcast,kitap,dergi, sosyal medya vs. önerebilirsiniz)

– Eski adıyla “Kutu Oyunu Falan” şimdiki adıyla “Keepers of Fun” YouTube kanalımızda düzenli olarak kutu oyunu içeriği üretiyoruz, eğlenceli kutu oyunlarını öğretiyoruz ve oynuyoruz, bazen oyunlar inceliyoruz, bazen de en sevdiğimiz oyunların listelerini yapıp paylaşıyoruz. Hem büyüklere hem küçüklere hitap edecek yüzlerce farklı oyun içeriğine buradan ulaşabilirsiniz.

Bunun dışında kutu oyunları ile alakalı düzenli içerik üreten Saat Yönü Podcast ve Twitter’da yaptığı incelemeler ve listelerle bilgiler veren İhsan Yeniçeri tavsiye edebileceğimiz arkadaşlarımızdan.

İletişim kanalları:

Keepers of Fun:

https://www.youtube.com/@KeepersofFun

https://www.instagram.com/keepersoffun/

Makara Kelime Oyunu:

Trendyol:

https://www.trendyol.com/da-vinci-board-game/makara-kelime-oyunu-p-804458405?boutiqueId=61&merchantId=924232

Shopier:

https://www.shopier.com/ShowProductNew/storefront.php?shop=DaVinciBoardGame

Amazon:

https://www.amazon.com.tr/Makara-Kelime-Oyunu-E%C4%9Flenceyi-katlay%C4%B1n/dp/B0CXTD5B83

Hepsi Burada:

https://www.hepsiburada.com/da-vinci-board-game-makara-kelime-oyunu-pm-HBC00006EKSUW

Saat Yönü Podcast:

İhsan Yeniçeri:

https://x.com/Valiantlion23

Mehmet Bar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.