Ortaöğretime Başlamak : 9. Sınıf

9. Sınıfa  Başlayacaklar*

Merhaba 9’lar.

 Sekiz yılın sonunda, Liseye Geçiş Sınavları temposunun ardından hayatınızda yepyeni bir döneme adım atıyorsunuz: Ortaöğretimin ilk basamağı.

 Umarız  yaz iyi geçmiştir ve hazır hissediyorsunuzdur.  Hisler önemli.  Bu durumu anlamak adına öğrencilere  ‘Nasıl hissediyorsunuz’ sorusunu yönelttiğimizde: ”Çok heyecanlı, gergin, kaygılı, sıfır heyecan” vb.  yanıtlar veriyorlar.  Bu duyguların nedenine inmek istediğimizde ise aynı öğrenciler:” Hiç bilmediğim konular olacak, ya yapamazsam ya başaramazsam ne yaparım hem aileme ne derim?” ”Buradan önce bir sürü arkadaşım ve bir iki sıkı dostum vardı yeni insanlarla nasıl tanışılır bilmiyorum ve şimdi yeni arkadaş edinmek zorundayım,  onlara bunu yapamam.” Öğretmenler nasıl olacak  ki ya beni sevmezlerse ya iyi anlaşamazsak  önceki öğretmenlerimi çok özlüyorum. ”     ”…….. durumum yüzünden  sınıfta insanlar benimle dalga geçerlerse…” vb.

 Öncelikle şunu söylemekte fayda var: Bu ve benzeri durumları yaşayan,  kafasında böyle deli sorular olan koca dünyadaki  tek kişi değilsiniz. Gayet normal bir ruh hali içindesiniz. Sadece diğer kişlerle aranızda  bunu yansıtmada ya da derecesinde çeşitlilikler  olacak. Çünkü diğerleriyle ortak noktalarınız olduğu gibi her biriniz birbirinizden farklısınız da. Sadece biraz zaman gerekiyor size. Önce bir durun.  Zaten bu soruların hepsine hemen yanıt bulamazsınız. Soruları biraz bekletebilir misiniz?  İşe çevrenizi gözlemlemekle başlayabilirsiniz. Nezaket kuralları çerçevesinde merhaba, nasılsın vb. sözcükler kullansanız, soru sorup kısacık da olsa cevap verseniz size bir zararı olur mu?  Sonrasında da  dilerseniz  Okulunuza, Öğretmenlerinize ve diğer öğrencilere dair  yavaş yavaş bilgi toplayarak  onlar hakkında fikir sahibi olmaya ne dersiniz?

 İşin içinden çıkamadığınız durumlar olabilir, öyle zamanlarda Sınıf Öğretmeninizle ya da okul rehber öğretmeninizle hatta  iyi anlaşabileceğinizi düşündüğünüz bir branş öğretmeniyle  görüşmek nasıl olurdu?  Ailenizle bu konularda sohbet edip  çevrenizle  fikir alışverişinde bulunmak da fayda sağlayabilir mi?

 Bakın böyle sorular daha önceki  okul yıllarınızda vardı, şimdi olması da kaçınılmaz fakat  artık siz biraz daha büyüdünüz daha bilinçlisiniz çünkü 9. sınıfsınız. Ve üstesinden gelebilirsiniz.

Son olarak endişenizi bir nebze azaltabilecek bir haber ekleyeyim:  MEB  ve UNICEF işbirliği ile Ortaöğretime Uyum Programı Kılavuzu da yayımlandı.  Böylece Okul yöneticileri, öğretmenleri  ve personeli   daha bilinçlİ bir şekilde  bu sürece dahil olarak sizlere destek olacaklar.

Mutlu, bilgi ve eğlence dolu bir eğitim öğretim yılı geçirmeniz dileğiyle.

                                                                                                                                            Eğitim Koçu

                                                                                                                                            Mehmet Bar

*Bu yazı konuyla ilgili Öğrenci, Veli ve Öğretmen  görüşmeleri yapılarak ve   MEB Uyum  Kılavuzu da incelenerek hazırlanmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.