Hedeflere Ulaşmaya Çalışırken Göz Ardı Edilen Önemli Unsur/ Eren Cicibıyık

Merhaba,

Aşağıda yer alan yazı ilk olarak medium.com’da aşağıdaki linkte yayınlanmıştır. 

https://medium.com/türkiye/hedeflere-ulaşmaya-çalışırken-göz-ardı-edilen-önemli-unsur-ced387174306

Eren Bey’le kısa diyaloğumuzun ardından burada da yayınlansın istedik. Öğrenciler için faydalı olacağını düşünüyoruz. Keyifli okumalar.

Burada -site içeriklerine uygun ve sizlere faydası dokunacak yazılarıyla bazı yazarları zorla konuk ettiğimi de fark etmişsinizdir.

Konuk yazarlarımızı burada ağırlayıp seslerini duyurmalarına katkı sağlamak bizi ayrıca  çok mutlu ediyor. Sevgiler ve saygılar

Hedeflere Ulaşmaya Çalışırken Göz Ardı Edilen Önemli Unsur

Seçilen bir konuda başarıya ulaşmak için yalnızca büyük fedakarlıklar yapmak, sıkı bir öz denetime sahip olmak ve kendinizi sonuna kadar zorlamak mı gerekir?

Hedeflerinize ulaşmaya çalışırken işin acılı süreci kadar önemli bir süreç daha vardır.

Koltukta dinlenmek ya da lezzetli bir yemeği tadını çıkararak yemek, uzun vadedeki hedeflerinize ulaşmanızı sağlamayan kısa süreli bir deneyim gibi görünür.

Yine de bunlar hayatınızı bütün olarak ele aldığınızda huzurlu bir yaşama çok büyük katkılarda bulunur.

Geçtiğimiz günlerde Zürih Üniversitesi’nden “Beyond Self-Control: Mechanisms of Hedonic Goal Pursuit and Its Relevance for Well-Being” isimli bir araştırma yayınlandı.

Araştırma, hedeflere ulaşmanın sadece kan, ter ve gözyaşı dökmekten ibaret olmadığını da gözler önüne seriyor.

resimlerin-dili.tumblr.com

Hedonizm hedefler üzerinde nasıl bir etki sahibi göz atalım.

Başlangıç: Kendimize çoğu zaman uzun vadeli hedefler belirleriz.

Fit bir vücuda sahip olmak, yeni bir dil öğrenmek, 5 sene içerisinde herhangi bir konuda belirli bir seviyeye gelmek…

Araştırma, hedeflere nasıl daha etkili bir şekilde ulaşabileceğimizi de kapsadığı için alternatif ve uygulanabilir fikirler de barındırıyor.

Hedeflere ulaşma konusundaki hakim görüş öz denetim sayesinde anlık zevkler yerine uzun vadeli hedeflere öncelik vermenizi söyler. Güçlü bir iradeye sahipseniz, bu özelliğiniz sayesinde genellikle daha mutlu ve daha başarılı bir yaşama ulaşabilirsiniz.

Motivasyonel psikoloji alanında çalışmalar yürüten Dr. Katharina Berneckerbu görüşü yeniden düşünmemiz gerektiğini söylüyor.

“Öz denetim ve disiplin önemlidir, ancak öz denetim üzerine yapılan araştırmalar, kısa döneme yönelik zevklere de aynı ölçüde önem verilmesi gerektiğini söylüyor.”

Dr. Bernecker’in son araştırması da insanların zevk alma kapasitelerinin refah içinde geçen bir hayata, en az başarılı bir otokontrol kadar katkıda bulunduğunu gösteriyor.

İçinde bulunduğunuz anda dikkatinizi kaybederseniz, uzun vadeli hedeflerinize de ulaşabilecek odaklanma potansiyeline erişemezsiniz.

Dr. Bernecker ve Radboud Üniversitesi’nden meslektaşı Dr. Daniela Becker, kişilerin hedonist taraflarının kapasitesini ölçmeye çalıştı.

Araştırmadaki soruları, insanların çeşitli bağlamlarda hedonist hedeflere ulaşma kapasitelerinde farklılık gösterip göstermediğini ve bu yeteneğin genel mutluluk, refah, huzur gibi kavramlarla ilgili olup olmadığını öğrenmek için kullandılar.

Bazı kişilerin rahatlama ya da deşarj olma anlarında, kendilerini yenilemek yerine yapmaları gereken faaliyetleri ya da görevleri düşünerek kendilerini rahatsız ettiklerini gördüler.

“Koltukta uzanırken istemsiz bir şekilde yapmadığınız ya da yapmanız gereken birçok şeyi düşünerek zihninizi meşgul edebilirsiniz. Uzun vadeli hedeflerinizin yarattığı baskı, anlık rahatlama ihtiyacıyla çatışıp bunu baltalayabilir.”

Hedonist kapasitesi yüksek insanlar anın nasıl keyfini çıkarıyor?

İçinde bulunduğu keyifli anı doyasıya değerlendirebilen insanlar, yalnızca kısa vadede değil, genel olarak da daha yüksek bir psikolojik refah duygusuna sahip olma eğilimindedir.

Çünkü öncelik belirlerken yalnızca istedikleri hedefe ulaşmayı değil, ulaşırken keyif almayı da üst sıralara koyarlar. Bu yüzden yaptıkları ne varsa, keyif unsurunu da faaliyete ekleme güdüsüne sahiplerdir.

Aynı zamanda depresyon ve anksiyete gibi durumlardan muzadarip olma ihtimallerinin daha düşük olduğu da ekleniyor. Genelde bu iki sorun da içinde bulunulan andan memnun olamama ya da onun içinde kalamamaktan kaynaklanır.

by-lamp.com 

Uçları değil, dengeyi takip etmek daha iyi bir fikir olabilir.

Şüphesiz ki sadece hazları takip etmek ya da sadece acılı süreci kabullenmek pek sağlıklı bir davranış biçimi olmayacaktır.

Bu sebeple iki tarafı da ihmal etmeyecek şekilde bir denge oluşturmak, takiben dengeli bir zihin yapısını da beraberinde getirir.

Bahsi geçen iki uç birbirinin düşmanı değil, aksine birbirlerini güçlendiren kavramlardır.

Dr. Bernecker’ın bu konudaki görüşüne bakalım:

“Uzun vadeli hedeflerin peşinde koşmak ve hedonizm birbiriyle çelişmez. Araştırma, her ikisinin de önemli olduğunu ve hedeflere ulaşma konusunda birbirini tamamlayabileceğini gösteriyor. Esas önemli olan nokta günlük yaşamda dengeyi bulmaktır.”

Açıklığa kavuşturalım: Kanepede daha fazla uzanmak, sürekli olarak güzel yemek yemek ya da arkadaşlarınızla daha sık buluşmak size daha fazla refah hissi getirmez.

“Hazcılığın her zaman iradenin karşısında kolaycılık olduğu düşünülmüştür. Fakat günümüzde ufak anların tadını çıkarmak ve gerçekten zevk almak; bireylerin üzerindeki iç ve dış baskı göz önünde bulundurulduğunda herkes için o kadar kolay değildir.”

Hedonist bir bakış açısının avantajları:

  • Bireyi mutluluğa önceliklendirir ve bunu maksimum seviyede tutmaya odaklar.
  • Sadece kör kütük hazları kovalamak sanılsa da, hedonizmin sürdürülebilir zevklere odaklanan, rafine hazcılık olarak da bilinen başka biçimleri de vardır. Dolayısıyla yalnızca bir anda duyulan kısa süreli zevki takip etmek değildir.
  • Rafine hedonizm: Sanat, sosyal ilişkilere yatırım, ilgi alanlarını zenginleştirmek.
  • Anın tadını çıkarmak.
  • Zihinsel kaynakları kolayca yenileyebilmek.
  • Düşük depresyon, anksiyete bozukluğu ihtimali.

Hedonist bakış açısında dikkat edilmesi gereken unsurlar:

  • Refahı önceliklendirirken, anlık zevklere saplantılı derecede bağlanmamak gerekir.
  • Kısa vadeli rahatsızlık hissi, uzun vadeli olumlu sonuçları da doğurur. Göz önünde bulundurmak önemli.
  • Aşırı hedonist yaşam içerisinde aşırı tüketimi gözlemlemek de mümkün.
  • Mutluluğu ertelememeye çalışmak kadar kadar sabırlı olmak da önemlidir.

Yazarın Notu ve Son Düşünceler

Disiplin ve irade konusunda öğrenebileceğimiz sayısız kaynak varken, hedonizmden de birçok şeyi öğrenmek mümkün.

Sorumluluk bilincinin önemi yadsınamaz ancak kimi zaman bunaltıcı derecelere varabiliyor.

Hayatta bazen keyif almayı da önceliklerimiz arasında üst sıralara koymamız ve anlık olarak nasıl doğru yolla keyifli zaman geçirebileceğimizi öğrenmemiz gerekiyor.

Bu durum sizi ne tembel, ne de iradesiz yapar.

Belki de uzun yolları kısa, engelleri de aşılabilir kılan bu dengedir.

Araştırmanın detaylarına ulaşmak için : https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/0146167220941998

Konuk Yazar:  Eren CiciBıyık

Bağlantı için: https://www.linkedin.com/in/eren-cicibiyik/

Konuk yazar olarak yazılarınızı gönderebilirsiniz.

Email: 

 info@mehmetbar.com.tr

Instagram:  

https://www.instagram.com/_mehmetbar_/

LinkedIn:

https://tr.linkedin.com/in/mehmet-bar-6772a3103

Youtube: 

https://www.youtube.com/channel/UC3WsEZRLD3NcntiaheLsJ-A?view_as=subscriber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.