Üniversitede Neler Yapabilirim/ Kayra Sezgin

Üniversitede Neler Yapabilirim? 

 Üniversite sınavı biter bitmez hemen üniversitede yapılması gerekenler listesi hazırlamıştım kendime, birçok youtube kanalı izlemiş onlarca blog yazısı okumuştum. Bana kalırsa çok hazırdım üniversiteye başlamaya. Peki bakalım teorikte hazırlanmak yeterli oluyor muymuş? Neler yapmışım, neleri yapamamışım? Gittiğim yollardan birkaç örnek sunmak isterim sizlere.  Yüzde yüz yardımcı olmadığına katılsam da teorik hazırlığın yararını asla yadırgayamam. Hazır biraz daha evde durmamız gerekirken araştırmanıza katkıda bulunmaktan da çok keyif alırım.

 Üniversitedeki 1 yılım tam olarak nasıl geçti hiçbir fikrim yok. Büyük ihtimalle siz de anlamayacaksınız. Fakat şimdi durup bakınca pandemi dolayısıyla eve geri dönmek zorunda kalmama rağmen kısacık zamana ne çok şey sığdırmışım. Gurur duyduğum birçok iş, boşa geçirmeseymişim dediğim birçok an var. Sana da birkaçını anlatmak isterim…

Öncelikle, Erhan Erkut hocamızın önderliğinde ilerleyen YetGen 21.yy. yetkinlikleri farkındalık programına katılmanı tavsiye ederim çünkü kendisi benim iyikilerim arasında. Bu programda takım çalışmasından, girişimcilik eğitimine, algoritmaya girişten, sunum tekniklerine birçok önemli yetkinliği deneyimliyorsun. Üstelik bunu tek başına da yapmıyorsun, yola beraber çıktığın bir takımın ve her daim destekçin olacak bir lider ile birlikte yapıyorsun. Mesela ben şu anda çok çok yakın arkadaşım olmuş olan Aleyna ile orada tanıştım sadece o da değil çok fazla insanla konuşma, tanışma fırsatı buldum. Eğer bu tanıştığın insanları bir de Linkledn’den eklersen ileriki hayatın için önemli bir adım atmış olursun.

İkinci olarak iş önemli olmaksızın bir yerde çalış hatta mümkünse ailenin hiç tanımadığı birilerinin yanında. Bu işi sen kendin bulursan bu daha da değerli olur tabii. Mesela ben 5 aydır bir otelde garsonluk yapıyorum ve kendime dair, insanlara dair birçok şey deneyimledim. Dikkatini çekmek istediğim konu şu ki evet sürekli etrafta üniversitede staj yapın diyen insanlar dolanıyor. Çok da haklılar fakat bence bu konu derinlemesine anlaşılmıyor. Çünkü kendi çevremdeki insanlardan da anladığım kadarıyla staj denildiği zaman herkesin aklına üniversitenin son 1-2 senesinde yapılan stajlar geliyor. Hayır arkadaşlar bana kalırsa hazırlıktan itibaren bir şeylerle ilgilenmeniz gerek. Üstelik iş ayırt etmeksizin. Çünkü hangi işin size ne öğreteceğini bilemezsiniz. Ana noktayı kaçırmayın lütfen, ilk amacımız prestijli bir pozisyonda staj yapmak olmamalı ilk birkaç dönem insanları tanımak, iş etiğini görmek gerek bu etiğe uyan gerek uymayan insanları görmek olmalı.

Bazen çok zorlandığın ve sana hiç uymayan bir yerde staj yaparak sınırlarını öğrenmek, bazen çevre edinmek, bazen de kendi çalışma, insan ilişkileri yapını oluşturmak için çalışmalısın. Daha sonra prestijli bir pozisyona, iş yerine başvurduğunda sana soracakları ilk şey iş deneyimin olacak çünkü onlarda henüz iş etiğinden bir haber, daha önce kimseye hesap vermek zorunda kalmamış biriyle çalışmak istemeyeceklerdir. Mesela benim bu yaz öğrendiğim en önemli şey neydi biliyor musunuz? Bir işin mutfağından yetişen kimse, teorik bilgili ama pratiği olmayan insandan kat kat daha değerli oluyor. Bu sebepten değerli bir mezun olmak istiyorsanız bu hayata bir şeyler vermeniz gerekiyor.

Son olarak sana çok zıt olduğunu düşündüğün insanlarla sohbet etmekten hiç çekinme. Üniversiteyi bir başlangıç noktası olarak düşünebilirsin. Şu andan itibaren nasıl bir karaktere, çevreye, yaşam biçimine sahip olacağını tanımlamaya başladığın bir başlangıç noktası. Muhtemelen ilk bir ay bocalayacaksın ama bahsettiğim bocalamak kötü anlamda değil. Değişim içinde olmanın verdiği bocalamak. Bu yaşına kadar belirli bir ailede ve çok muhtemel ki ailenden de çok farklı olmayan bir çevrede büyüdün. İnan bana lisede dahi kendine en uzak bulduğun insan senden o kadar da farklı değildi aslında. İşte bunu anlayabileceğin en güzel yerdesin şu anda. Değişmekten korkma, senden farklı insanlarla arkadaş ol. En kötü sevmezsen ilişkini sürdürmezsin ama en azından tanımış olursun. Bol bol kulüplere katıl bana kalırsa bir tane hep aklında olan bir de seninle alakasız ama merak ettiğin bir kulübe kesin katıl. Çünkü kendini bulacağın bu yolda hiç tanışmadığın yönlerini görmen gerek, bunun içinde hiç yapmadığın şeyleri yapman. Çok güzel zamanlar başladı senin için. Zaman zaman bol kahkahalı zaman zaman bol göz yaşlı ve isyanlı zamanlar olacak bunlar fakat hepsi çok değerli. Sakın korkma, hepsinin tadına bakmanın keyfine varmaya bak.

Kayra Sezgin

Yazar Hakkında:

Ben Kayra Sezgin. Bodrumda doğup büyüdüm. TED Bodrum Koleji mezunu, Özyeğin üniversitesi Yönetim bilişim sistemleri 1. Sınıf öğrencisiyim. 12 yıldır karate yapıyorum ve mediumda yazıyorum. Eğer yazımı beğendiysen ve benimle daha çok deneyim paylaşmak istersen seni de medium hesabıma beklerim. Bunun yanı sıra spor veya bölümümle alakalı aklına takılan soruları sormak istersen mail adresimi de aşağıya bırakıyorum.

Medium:  https://kayra-sezgin.medium.com/

Mail: kayra.sezgin@ozu.edu.tr

*

Konuk yazar olarak yazılarınızı gönderebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.