Herkese merhaba, ben Begüm Başeymez. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) programı üçüncü sınıf öğrencisiyim. Sizlere biraz bölümümden biraz da üniversite sınavına nasıl çalıştığımdan bahsetmek istiyorum.
Öncelikle PDR dediğimiz zaman akla gelen” rehber öğretmen mi olacağız?” sorusuna değinmek istiyorum: Biz psikolojik danışmanlar sadece okullarda çalışmıyoruz. Bazı meslektaşlarımız KPSS’ye girerek veyahut özel okullara başvurarak okul psikolojik danışmanı oluyorlar. Diğer meslektaşlarımız RAM’larda, adliyelerde, kendi kliniklerinde veya bir danışmanlık merkezinde çalışabiliyorlar. Bu nedenle PDR bölümüne sadece rehber öğretmen gözüyle bakmamamız gerekmektedir.
Peki… Nedir bu PDR? Psikolojiden farkı nedir?
Psikolojiden farkı, bizim lisans dönemimizde eğitim dersleri de alıyor olmamız ayrıca psikoloji mezunlarının klinik yüksek lisans yaparak psikoterapi uygulamaları yapıyor olmalarıdır. PDR mezunları ise KPSS’ye girerek ya okul psikolojik danışmanı ya da adliyede pedagog oluyorlar. Ya da ALES’e girerek uzman unvanı alarak kariyerlerine bu şekilde devam ediyorlar.
PDR’NİN BANA KATTIKLARI
PDR okumak ruh sağlığı alanına girmek ve insanların psikolojilerini anlamak anlamında bana çok şey kattı. İlk başta, çok tereddüt ederek girdiğim bu bölümde öğrendiklerim ve öğrendiklerimi kendi hayatımda da kullanabilmem benim açımdan bölümün en güzel yanlarından birisi oldu. Ruh sağlığı ile alakalı bir bölüm okumak sadece danışanı düzeltmek demek değil, kendi ruh sağlığına da öğrendiklerini uygulamak…Bu da danışmana iyi geliyor. Kendini okumalarla geliştirmek de ruh sağlığını düzeltmeye yarayan bir diğer konu.
Okuduğum bölüme ve okuduğum okula çok istekli gelmesem de psikoloji beni kendine çok fazla çekti. Gördüğüm dersler ve hocalarımın bana verdiği kitaplarla kendimi geliştirerek bambaşka bir çerçeveden dünyaya bakmaya başladım diyebilirim.
ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIK SÜRECİM
Üniversiteye hazırlanırken sayısal öğrencisiydim. Evet, okumayı çok seviyordum ama sayısaldaki bölümler bana daha cazip geliyordu. 11 ve 12. Sınıfın çoğu sayısal öğrencisi olarak geçti. Sonra üniversitelerle ilgili araştırma yaparken, üniversite derslerine bakarken, bir aydınlanma yaşadım. Ben matematik ve fizik olan bir bölümde yapamazdım! Benim kendimi okuyarak geliştirebildiğim ve derslerin sözel olduğu bir bölüme girmem lazımdı! Hukuk, PDR ve psikoloji bana uyan bölümlerdendi…
Sınava üç ay kala hiç bilmediğim edebiyatı öğrendim. Tarih ve coğrafya açıklarımı kapattım ve sonunda YKS’ye girdim. Tabii ki çoğu eşit ağırlık öğrencisi gibi benim de hedefim hukuk okumaktı. Sıralamam güzeldi, fena değildi ancak istediğim üniversitelerdeki hukuklara yetmiyordu. Ben de biraz araştırma yaparak PDR’nin de bana göre olabileceğini fark ettim. Tercih listemde altlarda olan PDR bölümüne giriş yaptım.
Şuanki aklımla 12. Sınıfta olsaydım, kesinlikle ruh sağlığı alanlarından birini seçerdim. Çünkü ben bu işi severek ve isteyerek yapacağım. O yüzden sizlere tavsiyem şudur;
Öncelikle nelerden zevk aldığınıza karar verin. Sonra bölümleri araştırmaya başlayın. Bölüm ders programlarına bakın ve bölüm öğrencileriyle konuşun. Onlar size tecrübelerini anlatacaktır. Siz de o tecrübelerden çıkardığınız sonuçları kafanızda tartarak yapacağınız mesleğe karar verin.
Umarım bu yazı bilgilendirici olmuştur. PDR okumak isteyen öğrenciler her zaman bana yazabilir. Onlara seve seve yardım ederim.
Begüm Başeymez
MSKÜ, PDR 3. Sınıf Öğrencisi
Mail: begumbaseymezz@gmail.com