Çocuklar İçin İyileştirici Öyküler (Therapeutic Stories that Teach and Heal)/ Nancy Davis

Birine bir şey anlatmak için en iyi araçlardan biri, öykülerdir. Kahramanları, yan karakterleri, olayları, yeriyle anlatılmak isteneni -hatta fazlasını idrak etmemizi ya da aktarmamızı sağlar. Metaforlarla ve sembollerle aklımızda yer eder, kalplerimize girer. Kısadır, keyiflidir. Peki edebiyatta başlı başına bir amaç olan öykü türü, psikolojik bir iyileşme ve tedavi aracı olarak kullanılabilir mi?

Öğreten ve İyileştiren, terapötik bir kitap olan ”Çocuklar İçin İyileştirici Öyküler” Oxon Hill’den Ph. D. Nancy Davis’in kelimelerin sihrinden, mataforik ve sembolik anlatımdan faydalandığı kitabı.

Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSBB: bireyin yaşadığı, tanık olduğu, ya da içinde bulunduğu, ölüm ya da ciddi yaralanmayla sonuçlanan olaylar ya da kendisinin ve diğerlerinin varlığını tehdit eden durumlarla” karşılaştığı travmatik olaylara maruz kalması sonucunda verdiği yaygın bir tepkidir. Böyle bir travmatik olaya karşı verilen tepki ”aşırı korku, çaresizlik ya da dehşettir.” TSSB’de belirtilerin 30 günden fazla sürmesi gerekir) yaşayanların; istismara uğramış çocuklar, tecavüz mağdurları, dayak yiyen kadınlar ve şiddet kurbanlarının belirtilerinin benzer olması, bu insanların verdiği bilgilerin iyileştirici bir kaynak olarak bu kitapta kullanılmasını sağlanmış.

Yazar öykülerdeki mesajın net olduğunu özellikle yorumlanmamasını; yazıların yorumlanmasının öykülerin iyileştirici etkisini azaltacağını, her zaman en zor travmada dahi olumlu bir şeyler olduğunu ekleyerek belirtiyor..

Çocuklardan ergen ve yetişkinlere farklı yaş grupları için kullanılabilen kitaptan kendiniz, çocuğunuz, öğrencileriniz ya da danışanlarınız için faydalanabilirsiniz.

12 bölümden oluşan kitabın bölümleri TSSB’yi, çocuk istismarını tedavi eden hikayeler; sağlıklı duygusal tepki, sosyal becerileri geliştiren öyküler; Travmatik deneyimin açığa çıkmasına yardım eden öyküler; mahkeme sürecinde tanıklık etmek zorunda olan çocuklar; kabusları azaltıp ortadan kaldıran öyküler; normal gelişim düzeyinde olmayan çocuklar için öyküler; ölüm, kayıp, hastalıklara yardımcı öyküler; ebeveynler, kardeşler, evlat edinme, koruyucu aile ve boşanmayla ilgili sorulara yardımcı olan öyküler; ergenler ve yetişkinler için öyküler; okul sorunlarıyla ilgili öyküler ve modern peri masaları şeklinde.

Her bir öykünün girişinde kitabı okumanızı kolaylaştıran bir giriş kısmı ile karşılaşıyorsunuz. Burada ele alınan sorunlar; uygun yaş grubu; mesaj, sembol ve metaforlar; öyküde değiştirilebilecek ögeler ile yazarın notu yer alıyor.

Mehmet Bar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.