Üniversite Değişim Programları: Erasmus, Mevlana, Farabi
Üniversite seçerken değişim programlarını da göz önünde bulundurmakta fayda var.
Peki öğrenci ve akademisyen hareketliliğini sağlayan bu programlar kısaca nedir?
Anlaşmalı üniversitelerde burs alarak değişim programına dahil olunurken stajiyer, personel ya da öğrenci olarak katılımda çeşitli koşullar sağlanmalıdır.
Örneğin bir öğrenci için bir örgün yükseköğretime kayıtlı olmak, yeterli kredi, belirli bir not ortalaması, dil puanı, derslerin sayılması gibi koşulların sağlanması gibi.
Değişim programları, başvuru koşulları, yönetmelikler vb hakkında daha detaylı bilgi almak isteyenler için yazının sonuna linkler ekliyorum. İyi araştırmlar.
Şimdi kısaca bu programlara değinelim:
Erasmus
Yükseköğretim kurumunda kayıtlı öğrencinin yurtdışındaki bir işletmede öğrenim görmesi veya staj yapmasıdır.
Erasmus programı, Avrupa’daki yüksek öğretim kurumlarının birbirleri ile çok yönlü işbirliği yapmalarını teşvik etmeye yönelik bir Avrupa Birliği’ nin eğitim programıdır. Yüksek öğretim kurumlarının birbirleri ile ortak projeler üretip hayata geçirmeleri, öğrenci , idari ve akademik personel değişimi yapabilmeleri için hibe niteliğinde karşılıksız mali destek sağlamaktadır. İsmini, değişik Avrupa ülkelerinde hem öğrenci, hem de akademisyen olarak bulunmuş olmasından dolayı Rönesans Hümanizminin önemli temsilcilerinden biri olan Hollandalı bilim adamı Erasmus’tan (1469-1536) almıştır.
Erasmus+ programı kapsamında Program ülkeleri ile (AB üyesi ülkeler ve İzlanda, Norveç, Lihtenştayn, Makedonya) ve Ortak Ülkeler gibi iki farklı grup ülke ile anlaşma yapmak mümkündür.
Program İsmini, değişik Avrupa ülkelerinde hem öğrenci, hem de akademisyen olarak bulunmuş olmasından dolayı Rönesans Hümanizminin önemli temsilcilerinden biri olan Hollandalı bilim adamı Erasmus’tan (1469-1536) almıştır.
Mevlana:
Mevlana Değişim Programı, yurtiçinde eğitim veren yükseköğretim kurumları ile yurtdışında eğitim veren yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişimini mümkün kılan bir programdır.
Diğer değişim programlarından farklı olarak, hiçbir coğrafi bölge ayrımı olmaksızın değişim programı bünyesindeki hareketlilik bütün dünyadaki yükseköğretim kurumlarını kapsamaktadır.
Mevlana Değişim Programı kapsamında, AB Program Ülkeleri (AB üyesi ülkeler ve İzlanda, Norveç, Lihtenştayn, Makedonya ) dışındaki ülkelerin kurumlarıyla anlaşma imzalamak mümkündür. Anlaşma hazırlık ve imza sürecinden önce YÖK ‘ün ilgili yurtdışı üniversitenin tanınma durumu hakkındaki yanıtı beklenmelidir.
Farabi:
Farabi Değişim Programına, yurtiçindeki üniversiteler (devlet, vakıf ve vakıf meslek yüksekokulu) ve yüksek teknoloji enstitüleri katılabilir.
“Farabi Değişim Programı” olarak adlandırılan Yükseköğretim Kurumları Arasında Öğrenci ve Öğretim Üyesi Değişim Programı, üniversite ve yüksek teknoloji enstitüleri bünyesinde ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim-öğretim yapan yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim üyesi değişim programıdır.
Farabi Değişim Programı, öğrenci veya öğretim üyelerinin bir veya iki yarıyıl süresince kendi kurumlarının dışında bir yükseköğretim kurumunda eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam etmeleriniamaçlamaktadır.
Farabi Değişim Programına katılan öğrencilere karşılıksız burs, öğretim üyelerine de ek ders ödemesi yapılmaktadır.
Farabi ismi nereden gelmektedir:
Türkistan’ın Farabi şehrinde 871 yılında doğmuştur. Buhara, Bağdat, Şam, Kahire, Harran ve Halep gibi zamanın önemli ilim merkezlerini dolaşmıştır. Felsefe, matematik, mantık, siyaset bilimi ve musiki alanında eserler yazmıştır. İslam dünyasında felsefe alanında Muallim-i Evvel (İlk Öğretmen) denen Aristo ile kıyaslanacak kadar büyük bir şöhrete sahiptir ve Muallim-i Sani (İkinci Öğretmen) olarak anılır. Batı dünyasında “Alpharabius” olarak tanınır. 950 yılında Şam’da vefat etmiştir.
Konuyla ilgil Linkler:
https://farabi.yok.gov.tr/farabi-degisim-programi
https://mevlana.yok.gov.tr/ana-sayfa
http://international.deu.edu.tr/wp-content/uploads/2019/02/2019erasmus-Uygulama-El-Kitab%C4%B1.pdf
https://farabi.yok.gov.tr/Documents/Hakkinda/farabi_degisim_progarami_el_kitabi.pdf
Mehmet Bar
Kaynaklar: Farabi Değişim Programı El Kitabı, YÖK Mevlana ve Farabi Değişim Programı, DEÜ Dış İlişkiler Koordinatörlüğü Erasmus Programı, Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Yükseköğretim Kurumları için El kitabı