En Güzel Psikoloji Sosyal Psikoloji/ Nuran Hortaçsu

Kitap Müzesi’nden

Bir Kitap Birkaç Paragraf

Nuran Hocanın DTCF, ODTÜ, Boğaziçi üniversitelerindeki dersleri bitti, emekli oldu ama ben bu ay onun derslerindeydim.

(Daha online eğitim yokken benzer bir araçtı kitaplar.. gitmesek de görmesek de bizim üniversitelerimiz bizim hocalarımızdı kitapları sayesinde onlar, hala öyle.)

Akademisyenlerin kitaplarını -özellikle kuram ağırlıklı ise okumak kolay değil ama mümkün. Hortaçsu sosyal psikolojiye dair hazırladığı içerikleri, uzun süre odaklanmayı gerektiren sayfalarla, akıcı anlaşılır diliyle, anlatılanların gündelik konularımızla ilişkisiyle sunmuş.

”Sosyal Psikoloji, sıradan insanların sıradan ve sıradışı durumlarda davranış ve etkileşimlerini inceleyen, insan-toplum ilişkisini göz önünde tutan, yalnızca bireylerin davranışlarına değil; grupların, hatta kitlelerin davranışlarına da ışık tutabilen bir alan.”

Bazı kitaplar beklentinizin dışında bakış açısı sunar, bu kitap bir konu üzerine her defasında başka bir değişkeni baz alıp farklı fikirlerin olduğunu olabileceğini gösteriyor. Adeta katılmadığınız bir düşünceyi sonuna kadar dinleyebilmeyi- tolere edebilmeyi hem zor bir kitap olarak karsımiza çikarak hem değişkenleri öne sürerek sağlıyor diyebilirim.

 Yani kitap kuramla dolu, okuması zor. Ama şöyle düşünün: gündelik hayat da farklı tiplerle onların birbirinden farklı düşünceleri, değişken bakış açıları, çeşitli duygularıyla dolu. Ve gerçekten anlaması güç bazen.) Buna rağmen ilişkilerimizi sürdürmek, başka sesleri dinlemek, katılmasak da varlığini kabul edebilmek durumundayız ya işte kitap bence bu beceriye kapı aralayacak nitelikte.

Kitaptan bazı başlıklar:
Sosyal Algı, Sosyal Biliş, Benlik, Tutumlar, İnsanlar Arası İlişkiler, Grup İçi Süreçler, Grup Çalışması ve Verimlilik, Gruplar Arası İlişkiler…

Farklı büyük kuramlarla birlikte  sıkça Toplumsal Kimlik Kuramı’na atıfta bulunulan ve ilk 100 sayfanın bu bilim dalında kuram ve yöntem üzerine yapıtta;

Kadın erkek ilişkileri, çalışma hayatı, liderlik, karar alma, algılayan-algılanan, sosyal yükleme-çıkarsama, izlenim, tutum-davranış, uyma, itaat, kayırma, ayrımcılık, bireyci – toplulukçu bakış açıları, normlar gibi şimdi tek tek sayamayacağım o kadar çok alt başlık var ki…Üstelik bu başlıklar üzerine yapılan literatürdeki bir çok deney, deneyin laboratuvarda mı günlük hayat içinde mi yapıldığı ve biraz daha detay… 

İyi okumalar.
  
 

Mehmet Bar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.