Harvard Üniversitesi Felsefe mezunu Profesor Daniel Klein’ın ismi bu blogda daha önce de geçmişti: meslektaşı Thomas Cathcart ile yazdıkları çok satar mizah-kurgu-felsefe kitabı ”Platon Bir Gün Kolunda Bir Ornitorengle Bara girer” kitabından kısaca söz etmiştik. Hocamızın son kitabı diğeri kadar mizah içermese de yine benzer türde: Filozofun Mutluluk Seyahatnamesi: Epikuros’la Felsefi Yolculuklar.
Genç değil, iyi yaşamış ihtiyar şanslı kabul edilmelidir, çünkü genç insan hayatının baharında çoklukla şansa dolanıp inançları arasında bocalarken ihtiyar, limana yanaşmış, gerçek mutluluğunu emniyete almıştır.
Epikuros
Kitap direkt yaşlılıkla ilgili… Bir ihtiyarlık felsefesi arayışı.
Profesor Klein, hazcılık üzerine felsefe yapmış hatta ‘servetimiz elimizdekiler değil, haz aldıklarımız’ diyerek bunu üst bir seviyeye taşımış MÖ 341-270 arası Yunanistan’da yaşamış filozof Epiküros’un argümanlarından ve yaşam tarzından yola çıkıyor… Platon, Aristoteles, Montaigne, Kant, Sartre, Camus, Huizinga, Heidegger, Russell, Erikson, Bergman, Schopenhauer, Kierkegaard, Nietzsche, Freud gibi düşünürlerle yoluna devam ediyor ve nihayetinde mola verip kendi yaşam felsefesini salık veriyor, o da; kendi ihtiyarlık felsefemizi kendimizin düşünerek bulabilme ihtimalimizden başka bir şey değil.
Hayat dönemlerden oluşur, ölüm geçektir. Çocukluk, gençlik, yetişkinlik kadar ihtiyarlık da yaşamın tadının çıkarılabileceği, kendine özgü duygu ve zihin halllerini ve çeşitli kazanımlar içeren ayrıcalıklı bir evredir.
Ebedi gençlik arzusu varoluşsal inkardır. Hayatın evrelerinden biri yaşlılıktır. İhtiyarlıkla gelen haller -yavaşlık, bilgelik, başıboşluk… -sağlıklıdır.
İnsan özgürlüğe mahkumdur, çünkü dünyaya fırlatıldıktan sonra yaptığı her şeyden sorumludur. Jean-Paul Sartre
Kurmaca eserde Yunan adası Hydra’daki Kamina Köyü’ne bir süre kafa dinleyip arkadaşlarıyla hoş sohbet vakit geçiren, yürüyüş yapan, insanları ve doğayı gözlemleyen, okuyan, yazan ve kendi iç/zihin yolculuğuna eşlik ettiren yazar üç tip tavır/düşünce /yaşam tarzıyla karşılaştırıyor bizi:
-İhtiyarlıktan korkan/koşuşturan/yaşlılık depresyonu hezeyanına kapılmış ebedi gençlikçiler;
-bir tür bilinç halinin yitimi olarak yaşanan son evre ihtiyar ihtiyarlıktan korkan beklenti depresyonuna girmiş umutsuzlar
-İhtiyarlığın başından son haline varana kadar tadını çıkaran, sahici yaşlılık arayışında olanlar.
Bu konuda yazarın fikirlerine yakın hissediyorum kendimi, sonuncu tipe: tadını çıkarırken bekleyelim görelim.
Felsefenin zamanının gelmediğini veya geçtiğini söyleyen kişi, mutluluk zamanının gelmediğini ya da çoktan geçtiğini söyleyen kişi gibidir. Epiküros
Keyifli okumalar.
Mehmet Bar