Herkese Merhaba, ben Halil İbrahim Bar. Hasan Kalyoncu Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunuyum. Bu yazımda sizler için naçizane sınav süreci, yatay geçiş ve meslek hayatına geçiş noktasında deneyimlerimi kısaca paylaşacağım, keyifli okumalar…
Öncelikle sınav süreci herkesin olduğu kadar benim de çok zorlu geçti ama çoçukluktan beri hayalim olan ‘Hukuk” her zaman en büyük motivasyon kaynağım olarak bana güç verdi. Sınav süreci uzun, özellikle gençliğe geçiş evresinde olması dolayısıyla dezavantajla başlıyor gibi hissediyorsunuz.
İtiraf etmeliyim ki bu süreçte ben de profesyonel bir sınav koçundan faydalandım ve kesinlikle en büyük önerim bu; çünkü düştüğünüz anlarda desteği ,eksik ve iyi noktalarınız üzerine ortaklaşa yaptığınız çalışmalarla kaygı seviyesini minimize ederek sınav odağını koruyabiliyorsunuz.
Sınav sürecini başarılı şekilde tamamlayarak Hukuk Fakültesi kazandım ama hep bölüm odaklı düşündüğümü, şehir ve üniversite üzerine -bu konuda sorular yöneltilmesine rağmen- çok düşünmediğimi sonra anlayacaktım. Başta olabilir gözüyle baktığım fakat oraya gittikten sonra çok uyum sağlayamadığım bir tercihime %50 burslu olarak yerleştim…
…Anladım ki sınav süreci sınav bittiği anda noktalanmıyor, tercih aşamasının da sınav sürecinin en önemli aşaması olduğu kesinlikle unutulmamalı. yerleştiğim yerde, buradaki üniversitede çok da istediğim gibi gitmiyordu. Tabii ki bu bir son değildi. Diyelim ki benimle benzer durum yaşadınız ve bir sebepten belli bir şehri üniversiteyi yazdınız… bunun bir son olmadığını bilerek , bunu bir başlangıca çevirmeyi deneyip orada üniversitenin ilk yılında ortalamanızı benim gibi 3.00 üzerinde tutabilir yatay geçiş hakkınızı kullanabilirsiniz…
Ve bu duraktan sonra akademik kadrosuna güvendiğim – asla güvenimi boşa çıkarmamış- Hasan Kalyoncu Üniversitesi’ne yerleştim.
”Adalet mülkün temelidir” ve bu temeli ayakta tutacak en büyük unsur yargı organında görev alan kişilerdir. bu sebeple fakültede alınan eğitim çok önemli. Yani kesinlikle ”insanın kendinde bitiyor.” dememeli, üniversitelerin akademik kadroları araştırılarak tercih yapılmalı.
Ve mümkünse arkadaşlar yaz tatilleri boş geçirilmeden -bölümü bitirdikten sonra avukatlık düşünülmese bile- bir avukatın yanında 2. sınıftan başlayarak staj yapmalı, bu sizin için çok faydalı olacaktır; çünkü adliye koridorları teorik ,pratik ve sahanın önemini erkenden anlamak ve buna alışmak için çok önemli. Avukat seçimi yaparken ise dava çeşitliliği olan avukatlardan yardım alabilirseniz, olabildiğince çok alanı görürsünüz böylece ileride uzmanlaşmak isteyeceğiniz alan için fikrinizin erkenden oluşmasını da sağlayabilirsiniz.
Hukuk Fakültesini bitirildikten sonra karşınıza ‘Avukatlık, Hakimlik-Savcılık-Kaymakamlık, Noter, İcra müdürlüğü’ gibi saygın bir çok mesleki seçenek çıkıyor… Ben de öğrenim hayatımın büyük kısmını bitirmiş biri olarak Avukatlık stajını yaparken Hakimlik sınavlarına hazırlanıyorum. Sorularınız olursa bana iletebilirsiniz.
Umarım sizler için faydalı bi yazı olmuştur. Eğitimle kalın:)
Halil İbrahim Bar
Stajyer Avukat, Hakim adayı