UOLP ve SUNY

Tercih Kılavuzunda yer alan UOLP ve SUNY nedir?

UOLP / Uluslararası Ortak Lisans Programı

UÖOLP / Uluslararası Ortak Ön Lisans Programı

SUNY/ New York Eyalet Üni. Sistemi

elt_com_tr

Bunlar yurt dışı üniversiteleri ile yapılan ortak diploma programıdır. Ücretlidir. Ve ücret artabilir. İki yıl Türkiye’de iki yıl yurtdışında anlaşmalı üniversitede okunur. Dil şartı vardır. Fakat bunun için süre de verilir. Üniversite sınavına girmek gerekir. Gördüğünüz üzere çeşitli şartları mevcuttur. Aşağıda 2018 YKS Kontenjanları Kılavuzundan konuyla ilgili bir alıntı yer almaktadır: Daha ayrıntılı bilgi için üniversitelerin web sayfasına ve 18 Temmuz 2019’da yayınlanacak YKS kılavuzundaki ilgili açıklama numarasına bakmanız gerekir.

Çift diplomaya yönelik Uluslararası Ortak Lisans Programı (UOLP), bir Türk üniversitesi ile yurtdışı bir üniversite tarafından ortak olarak yürütülen lisans programıdır.

Programı başarıyla tamamlayan bir öğrenci, her iki üniversiteden de ortak program olduğunu belirten iki ayrı diploma (Bazı üniversitelerde ortak bir lisans diploması verilebilir.) alır.

Ortak olarak yürütülen programa ait özel bakınız (YKS Kontenjan Kılavuzu) koşullarından bilgi edinilmelidir. Örneğin, İstanbul Teknik Üniversitesi ve New Paltz Üniversitesi tarafından yürütülen “Lisans/Bachelor of Arts”/ “Bachelor of Science” diplomasına yönelik “İşletme” programını başarıyla tamamlayan bir öğrenci aşağıda belirtilen iki ayrı diplomayı almaya hak kazanacaktır. “SUNY New Paltz Üniversitesi ile ortaklaşa yürütülen program sonunda İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından verilmiştir.” ibaresini içeren İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından verilecek bir lisans diploması ve “İstanbul Teknik Üniversitesi ile ortaklaşa yürütülen program sonunda SUNY New Paltz Üniversitesi tarafından verilmiştir.” ibaresini içeren SUNY New Paltz Üniversitesi tarafından verilecek bir lisans diploması.

Öğrenciler çift diplomaya yönelik uluslararası ortak lisans programının akademik gereklerini yerine getirmeden diplomalardan herhangi birini veya ortak diploma almaya hak kazanamazlar.

Adaylar, uluslararası ortak lisans programlarına, ÖSYM tarafından merkezi olarak yerleştirilirler.

Çift diploma programlarındaki derslerin öğretim dili ile ilgili bilgi üniversiteden edinilmelidir.

edumag

Öğrencilerin öğrenime başlayabilmeleri için programın gerektirdiği yabancı dili yeterli düzeyde bilmeleri gerekmektedir. Bu programlara yerleştirilen ancak, programın gerektirdiği yabancı dil seviyesini tespit eden ilgili üniversitelerin belirlediği uluslararası yabancı dil sınavlarının birinden yine üniversitece belirlenen düzeyde başarılı olamayanlar, yabancı dil hazırlık eğitimi alacaklardır. İlgili ülkede eğitime gidebilmek için, öğrencilerin uluslararası yabancı dil sınavlarının birinden ilgili üniversite tarafından belirlenen taban puanları almaları gerekmektedir (Tercihlerinizi yapmadan önce ayrıntılı bilgi için ilgili üniversiteye başvurunuz.). İstenen taban puanlar bazı üniversitelerde lisans eğitimine başlayabilmek için, bazı üniversitelerde ise ilgili ülkedeki eğitime başlayabilmek için ön koşullardır. Bu konuda ayrıntılı bilgiye ilgili Türk Üniversitelerinin internet sayfasından erişilebilir.

Öğrencilere yabancı dil koşulunu sağlamaları için en fazla iki yıl süre verilir. Öğrenciler iki yıl içinde üniversitece belirlenen dil koşulunu sağlayamazsa kaydının bulunduğu yükseköğretim kurumunda varsa öğretim dili Türkçe olan eşdeğer bir programa kaydını yaptırabilir ya da talebi üzerine kayıt yaptırdığı yıl itibarıyla taban puan koşulunu sağlamak kaydıyla YKS puanına ve tercihlerine göre ÖSYM tarafından Türkiye’de öğretim dili Türkçe olan herhangi bir yükseköğretim programına bir defaya mahsus olmak üzere yerleştirilebilirler.

Uluslararası ortak lisans programına kabul edilen öğrenciler, ilgili ülkede öğrenim görmek için gerekli vizeyi almakla yükümlüdür ve öğrenciler ilgili ülke vizesi alabilmek için gerekli koşulları yerine getirmelidirler. Türk ve yurt dışı üniversite program koordinatörleri vize başvurularında öğrencilere yardımcı olacaklardır.

Öğrenim ücretleri bu eğitim-öğretim yılı için belirlenmiş olup, önümüzdeki yıllarda öğrenim ücretlerinde meydana gelebilecek artışlar her eğitim-öğretim yılı başından önce öğrencilere ilgili üniversite tarafından ayrıca duyurulacak ve giriş yılına bakılmaksızın tüm öğrenciler o yıl için ilan edilecek yeni öğrenim ücretlerine tabi olacaklardır. Uluslararası ortak lisans programlarında ilgili Türk devlet üniversiteleri için belirtilen yıllık öğrenim ücretleri Türkiye’deki hazırlık ve lisans eğitimini kapsamaktadır. Her yıl Türk devlet üniversiteleri için ilan edilecek öğrenim ücreti, Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenen ikinci öğretim ücretlerinden az olmamak ve sekiz katını geçmemek kaydıyla saptanacaktır.

Uluslararası ortak lisans programı çerçevesinde ilgili ülkede geçirilecek dönemler için öğrenciler ilgili üniversitenin ortak program için o yıl için belirlenen öğrenim ücretini ödeyeceklerdir.

Yurt dışındaki bir yükseköğretim kurumundaki uluslararası programda kayıtlı öğrencilerin akademik başarısızlık, yatay geçiş vb. işlemlere ilişkin olarak Yükseköğretim Kurumlarının Yurtdışı Yükseköğretim Kurumlarıyla Ortak Egˆitim Öğretim Programlarına Dair Yönetmelik’i incelemelerinde yarar görülmektedir.

Adaylar tercihlerini yapmadan önce üniversitelerin uluslararası ortak lisans programlarına ilişkin ayrıntılı bilgiyi (burs, ücret, yabancı dil yeterliliği vb. koşulları) ilgili üniversitenin internet sayfasından edinmelidir.

Mehmet Bar

Kaynak: ÖSYM Kılavuz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.