Sizlerden gelen üniversite, meslek, kariyer, girişim hikayelerinden oluşan ‘Konuk Yazarlar’ böümümüz 2021’de de devam ediyor. Herkese sağlıklı, mutlu, başarı dolu bir yıl dileriz:)
Senenin ilk yazısı biri Edebiyat biri Hukuk öğrencisi olan Fahrende ve Açelya’dan. Lise yıllarından beri süren sıkı arkadaşlıklarını, ‘fayda sağlasın, ilham olsun’ amacıyla açtıkları sosyal medya sayfasıyla bir sosyal girişime, birlikte iş yapmaya da taşımışlar. Sözü uzatmadan onlara kulak verelim:
Keyifli okumalar…
Edeb_i_Hukuk: Edebiyat ve Hukuk Öğrencilerinin Kısa Hikayesi
Merhaba, geleceğin avukatı ve öğretmeni olarak sizlere üniversiteyi nasıl kazandığımızı, ne gibi zorluklar çektiğimizi, nasıl motive olduğumuzu ve sizlerin nasıl motive olabileceğinden bahsedeceğiz. Ayrıca şu zor günlerde neler yaptığımızı, örneğin gittikçe büyüyen sosyal medya hesabımızdan söz edeceğiz.
Hazırlanması bir hayli yorucu, kendisi daha da yorucu olan üniversite sınavı sonrasında hayatınızı şekillendirecek kararlar almak kendinizi çıkmaz sokakta hissedeceğiniz en zor süreç olacak. Meslek, üniversite ve şehir üçlüsü arasında sürekli gidip geleceksiniz. Unutmamanız gereken nokta ise bunları yaşayan tek siz değilsiniz. Herkes bu süreçten geçiyor. Bu üçlü arasında neler yaşadığımızı, neler hissettiğimizi ve ne kararlar aldığımızı okumaya hazır mısınız?
Adım adım Hukuk
Ben Açelya Günay. Yaşar üniversitesinde hukuk okuyorum. Daha doğrusu okumaya çalışıyorum. Birinci sınıfın ikinci günü gözüm ve dudaklarım şiş bir şekilde kendimi sağlık ocağında bulduğum da doktorumun “strese bağlı vücudun tepki göstermiş. Kitaplara bakıp bakıp yanıma geleceksin, belli oldu “ dediği andan itibaren yanlış bir bölüm mü tercih ettim sorgulamaya başlamıştım. Oysa sadece Türk Medeni Kanunu’nun 1.maddesini okumuştuk…
Henüz 10. sınıfta bölümüme de üniversiteme de karar vermiştim.
İlk olarak önceliklerimi belirledim. Bodrum’u asla bırakmak istemiyordum ve ileride hayatımı burada sürdürmek istiyordum.
Bodrum için en ideal meslek avukatlıktı. Bu mesleğin bana uygun olup olmadığını 10. sınıfta avukatın yanında staj yaparak test ettim. Çay yapmak dışında pek bir görevim olmasa da adliyeye gitmek ve mahkemeleri izlemek çok hoşuma gitmişti. Avukatlığın bana uygun bir meslek olduğunu tespit ettikten sonra geriye kazanmak kalıyordu. Çalışmalarımı hep bu doğrultu da yürüttüm. Kendimi tanıdığım için neyi yapıp neyi yapamayacağımın farkındaydım. Hedeflerimi de bu doğrultu da belirledim. Yapamayacağım bir hedefi belirleyip de hem kendimi yormak hem de sürecim sonunda üzülmek istemedim.
Ne fazla ne de eksik çalıştım. Ben hiç bir zaman istediğim bölümün ve üniversitenin olmama ihtimalini düşünmedim. Hep yapacağıma inandım. Ta ki üniversite sınav sonucum açıklanana kadar… Görünen o ki puanımın iyi olmasına rağmen istediğim ‘üniversite’ye giremiyordum. “ Benden zaten avukat olmazdı (!)” deyip kendimi suçladım, birkaç depresyon hallerinden sonra hukuku ne kadar çok istediğimi fark ettim: Tercih listemin tamamına hukuk yazmıştım.
Kendimi çıkmaz sokakta gibi hissediyordum. Ailemden uzak olmak istemediğim için İstanbul istemiyordum. Başka şehirlerde de hiç yapamazdım. Tabii listemin son haline baktığımda Türkiye’nin her yerinden şehir olmakla beraber diğer ülkelerden yerler bile vardı. En çok İzmir’i istiyordum. Sonunda tercih listemi oluşturdum. Hiç kimse o üniversiteyi kazanacağıma inanmıyordu. Tercih sonuçları açıklandı. Ve ben uzun süredir hayal ettiğim üniversitenin öğrencisi olmuştum! Asla olmaz diye düşünmeyin. Oluyor.. Düşe kalka, sürüne sürüne çalıştığınız o anları bir anda unutuyorsunuz.
Şimdilerde her şeye çok alıştım. Avukatın yanına staja gidiyorum. İnanır mısınız artık çay dışında bir çok iş yapıyorum:) Aynı zamanda Açık Öğretim 2. sınıf İşletme programı öğrencisiyim.
Her şey ne kadar da basitmiş. Biraz abartmışım sanki. Üniversite sınavı korkulu rüyamken şimdi iki tane üniversite okuyorum. Türk medeni kanunun 1.maddesinde hastanelik olmuş olsam da şimdi birilerinin haklarını savunabiliyorum. Asla pet etmeyin. Zor olsa dahi sürecin sonu çok güzel.
Edebiyata Yolculuk
Merhaba, ben Fahrende Hüseynov. 19 yaşındayım ve Beykent Üniversitesi’nde edebiyat 2.sınıf öğrencisiyim. Sizlere eğitim hayatımın benim için en önemli olan kısmından bahsedeceğim. 2019 yılında Ted Bodrum Koleji’nden mezun oldum Lise bana üniversite hayatım için de çok şey kattı. Küçük görünen ama bence büyük yolculuk şöyle başladı:
10. sınıfta alan seçiminde kararım çok kesindi. Eşit Ağırlıklı-TM bölümünü seçtim. Çünkü, psikoloji veya işletme okumak istiyordum. Çok fazla karar değiştirdim, kafam bu süreçte çok karışıktı… Bir yanım hep edebiyat oku derken çevremdekiler sürekli ‘ileride iş bulamazsın’ diyordu. Ben ise öğretmenlerimi gözlemledikçe daha çok motive oluyordum ve öğretmen olma isteğim iyice artmıştı. Sınav sonrasında tercih listemde ilk tercihim yine işletme oldu ardından Türk Dili ve Edebiyatı eklemiştim. İyi ki işletme olmamış diyorum çünkü şu an hatta ileride, iş hayatımda da çok mutsuz bir yaşam sürdürebilirdim.
Sınav Yılım
Lise son sınıf gerçekten çok zorlu ve yoğun geçiyordu. Deneme sınav sonuçlarımda hiç istemediğim puanlar görüyordum bazen hiç çalışasım gelmiyordu (!) Ama işin ucunu, üniversiteyi düşününce tekrar çalışmaya başlıyordum.
Sınav netlerim az çıkıyordu bu netlerle gidemem herhalde diyordum ama çevremdekiler hep ‘sen yaparsın.’ Diyordu, açıkçası iyi hissedip motive oluyordum. Sınav sürecinde çevrenin destek olması çok önemli… Aile, arkadaş, öğretmen desteği bu dönemde benim için her şeyden daha önemli oldu.
Derken sınav günü geldi… O gün nedense hiç stres yapmadım -sanırım kendine biraz fazla güvenmekten kaynaklanıyor. Sınav bitti geçti ama asıl süreç o zaman başladı. Aklıma hep ‘acaba kazanabilecek miyim’ türünde sorular geliyordu. Bu dönemde yani sınav sonuçlarımı beklerken bana iş disiplini nedir nasıl olur öğretecek bir işte de çalışmaya başladım.
Sonunda sınav sonuçları açıklandı ve o günden sonra da hangi üniversiteyi hangi bölümleri yazsam telaşına girdim. En başından dediğim gibi bu üniversite sınavına hazırlanırken olandan daha zorlu bir süreç.
Tercih Sürecim ve sonrası
Ailem ‘İzmir’e git yakın olur, İstanbul yazma’ diyordu. Ama ben İstanbul yazdım. İlk bir-iki tercihim işletme oldu. Hemen ardından Türk Dili ve Edebiyatı yazdım ve 4. tercihime yerleştim. Bölümümü %75 burslu okumaya hak kazandım.
Üniversitede hem arkadaş çevrem hem öğretmenlerim dolayısıyla çok şanslı olduğumu düşünüyorum. Bir üniversite seçeceğiniz zaman isminden çok hocaları, okulun sunduğu fırsatlar çok önemli oluyor. Hep kendinizi orada hayal edin, çalışmaya başlayın ve devam edin. Unutmayın, çok çalışmak değil planlı çalışmak önemli.
Sizin Sayfanız: Edeb_i_Hukuk
Umarız bahsettiklerimiz biraz da olsa sizler için ilham kaynağı olabilecektir. Yukarıda anlattıklarımız hayatımızın sadece küçük bir kısmını oluşturuyor. Bizim hakkımız da daha çok bilgi almak ve şu anda neler yaptığımızı merak ediyorsanız sizi ortak hesabımız olan ‘Edeb_i_hukuk’ sayfamıza bekliyoruz:)
İnstagram üzerinde açtığımız bu sayfada bölümlerimiz ile ilgili paylaşımlar yaparak bu bölümleri okuyanlar ve okumak isteyenler için motive edici gönderiler paylaşıyoruz.
Giderek büyüyen hesabımız içerisinde takipçi kitlemiz de çeşitlenmeye başladı. Şefler, hocalar, avukatlar, itfaiyeci gibi birçok farklı alandan takipçimiz bulunmakta. Durum böyle olunca biz de hesabımızın içeriğini genişleterek yemek tariflerine, sunumlara, mekan önerileri ve ev dekorasyonu gibi alanlarda paylaşımlar da yapmaya başladık.
Belirli günler edebiyat ve hukuk ile ilgili soruların olduğu testler yaparak yanlış bilinen doğruları ve unutulmaya yüz tutmuş bilgileri gün yüzüne çıkartıyoruz.
Bodrum ve Bakü ile ilgili paylaşımlar yapıyoruz. Özellikle Bodrumluca ve Azerice kelimeleri merak edenleri sayfamıza bekliyoruz.
Sayfamızda kitap önerileri de yapıyoruz. ‘DM’ yolu ile takipçilerimizle kitap içeriklerini tartışıyoruz. Sizler de bizlerle iletişime geçip düşüncelerinizi paylaşırsanız çok mutlu oluruz.
Çeşitli seminerlere katılıp öğrendiklerimizi takipçilerimizle paylaşarak özgeçmişinizi geliştirecek önerilerde bulunuyoruz. Örneğin işaret dili kurslarına katılıp bu süreçte öğrendiklerimiz ile ilgili soru-cevap içerikli paylaşımlar yapmıştık. Takipçilerimiz den gelen dönütler doğrultusunda bu kurslara katılan birçok kişi olduğunu duyduk. Ayrıca stajlarımızdaki deneyimlerimizi de sizlerle paylaşarak sürece bizzat şahit olmanızı sağlıyoruz.
Kısacası biz hayatımızı ve deneyimlerimizi sizlerle paylaşarak sizlerin hayatlarına dokunmaya çalışıyoruz. Sayfamıza katılmanızı, hayatımızın parçası olmanızı sabırsızlıkla bekliyoruz. Bizleri dinlediğiniz için çok teşekkür ederiz. Bizler de sizleri dinlemek isteriz. Hayat paylaştıkça güzel diyerek sizi https://www.instagram.com/edeb_i_hukuk/ hesabına bekliyoruz.
Açelya Günay & Fahrende Hüseynov
Konuk yazar olarak yazılarınızı gönderebilirsiniz.
Email:
Instagram:
https://www.instagram.com/_mehmetbar_/
LinkedIn:
https://tr.linkedin.com/in/mehmet-bar-6772a3103
Youtube:
https://www.youtube.com/channel/UC3WsEZRLD3NcntiaheLsJ-A?view_as=subscriber