Alanında hoca saydıklarımıza sorular sorup yanıtlarla bakış açımızı genişlettiğimiz, ufkumuzu geliştirdiğimiz yazı dizisi, Hocalar Sorduk’ta 3 genç insan konuğumuz:
Aslınur Dirik, Burak Yıldız ve Halit Danagöz.
Merhaba arkadaşlar, bize öncelike çok kısa liseden üniversiteye geçişinizden bahseder misiniz?
***Mustafa Burak Yıldız***
Fen Lisesinde tamamladığım lise eğitimimden sonra, öğrencilerine sunduğu olanaklarından dolayı yerleşmeyi çok istediğim Bahçeşehir Üniversitesi’ni tercih listemde en başa yazmıştım. Üniversite tanıtımında en çok ilgimi çeken alanlarından biri sosyal faaliyetleri olduğu için, hazırlık okuluna başladığımda ilk yaptığım şey birçok kulübüne üye olmak ve hepsinin çalışmalarına aktif katılım sağlamak olmuştu. Hazırlık okulunda edindiğim sıkı arkadaşlıklar, üniversiteli olmak duygusu ve okuldaki kulüp faaliyetlerim o günlerden aklımda kalan en güzel anılarım diyebilirim.
***Aslınur Dirik***
Lise dönemimde bölüm seçmem gereken zaman benim için çok karışıktı. O zamanlar uzun süredir hedefi olan insanlara çok özenirdim, ama benim sürecim çok karışıktı. Farklı alanlardan birçok bölüme ilgi duyuyor ve sürekli hedefimi değiştiriyordum.
Hem sinemaya ilgim vardı hem de sağlık sektörüne. İki farklı alan konusunda seçim yapmak benim için zordu ve sayısal öğrencisiydim. Üniversite sınavına girdikten sonra tercih sürecimizde Avustralya’da yaşayan dayım bana orada ve yurt dışında birçok ülkede Biyomedikal Mühendisliği ve ne kadar da benim sevdiğim alanla alakalı olup orada popüler bir meslek olmasından bahsetti. Ben de araştırmaya başladım ve dediği gibi de ilgimi çekti. Tıp ve Diş Hekimliği kadar da yoğun bir çalışma süreci olmayacağından ötürü sinemaya olan ilgimi de üniversite yıllarımdan pekiştirebileceğimi düşünüp bu bölümde kararımı vermiş oldum ve iyi ki de bu kararı vermişim.
***Halit Danagöz***
Ben lise dönemim boyunca farklı şeylere ilgiliydim. Arkadaşlarım ders çalışırken ben Arduino, 3D yazıcılar, girişimcilik konularına merak sarmıştım. 11. Sınıf itibariyle ne okumak istediğime ve hangi okulda okumak istediğime karar verdim. Bu karar hayatımın bir dönüm noktası oldu. Bahçeşehir Üniversitesi ApplyBau ile tanıştım. Yaptığım projeler ile burs veren bir programa dahil oldum. Hayallerimi, projelerimi yazdım ve BAU’dan burs kazandım.
Okula ilk başladığım günden itibaren hayallerim, ilgi alanlarım konusunda kendimi geliştirmek istedim. Hazırlıkta kendi şirketimi kurarak 3D printer çözümleri konusunda çalışmalara başladım. Üniversite hazırlık yılımda IEEE kulübünde başkan yardımcısı oldum. İlgi alanın olan fütürizm konusunda somut adımlar atmak, eğitim almak istedim ve Fütüristler Derneği’ne katıldım. Bir taraftan hazırlık okurken bir taraftan da kendimi ilgi alanlarım doğrultusunda geliştirmeye çalıştım.
Üniversite yaşamlarınızda, kariyerlerinizde aktifsiniz, bu nasıl mümkün oldu?
***Mustafa Burak Yıldız***
Buna vereceğim ilk cevap bolca emek olur. Gerçekten hem okul hem de işi bir arada götürmek için ciddi bir emek harcamak durumundayız. Karşılığında edindiğimiz tecrübe ve bilgiler de paha biçilemez tabiki…
***Aslınur Dirik***
Açıkçası bu alanda çalışmalarda aktif olmamı sağlayan en önemli etken şu anda başkanlığını yürüttüğüm öğrenci kulübümüz olan Kariyer ve Gelişim Kulübü idi. 2018 yılında yani üniversite sürecimin başladığı yılda girmiş olduğum kulüpçülük serüveninde güzel dostluklar biriktirirken bir yandan da kulübün çalışmalarını hem öğreniyor hem de uygularken kişisel yetkinliklerimi geliştirme fırsatı elde ediniyordum.
Bir yandan da hem üniversitemiz hem kulüplerimiz, süreçte emeği geçen tüm birimler olarak bu alana çevremizdeki diğer okullara göre fazladan önem ve desteğin verildiğini düşünüyorum. Bu destekler de bir organizasyonları planlarken yönetim işinde sizin öğrenmeniz için uygulamaların size bırakılması deneyip hata yaparak öğrenme konusunda çok büyük bir fayda noktasında buluşuyordu. İleride kurumsal hayatta, farklı sektörlerde bu çalışmaları bilmeden daha ciddi sonuçlar doğuracak durumda yapmaktansa öğrencilik hayatında daha düzeltilebilir çalışmalarda yapmak öncelikle kişinin özgüvenini arttıran bir olanak. Bir diğer büyük olanağı ise elde ettiğiniz network. Kulüpler sayesinde sayısız network ağına sahip olma şansı elde ediyorsunuz. Bu ama sponsorluk ama mekan ama kişi isimleri üzerine gerçekleşmekte.
Biz insanlar sadece söyleşi dinleyerek sertifika alarak kendimize bir şeyleri belirli bir noktaya kadar katabiliriz. Burada asıl önemli olan bunu uygulayıp gerçekten yapabiliyor muyuz sorusu ile en önemlisi ve kilit nokta olan bunu yaparken mutlu muyuz sorusunu yanıtlayabilmekte.
***Halit Danagöz***
Bir yerden başlayıp planlı hareket edince bolca zaman bulunuyor ve attığımız adımlar mantıklı oluyor. Okul, kulüp, dernek, staj, girişimcilik, projeler aslında tüm bunlar için zamanı planlı yönetirseniz bolca vaktiniz bile kalıyor. Ben üniversite hayatım boyunca derslerimi maksimum 3 gün boyunca alacak şekilde ayarladım. Kalan minimum 2 günümü stajlarıma ayırdım. Her akşam ders, iş çıkışı okulda kulüp toplantıları yaparak adımlarımızı planladık. Hafta sonlarımı dernek çalışmalarım ve girişimcilik için ayırdım. Benim en yakın arkadaşlarım kulüp, dernek sayesinde kazandığım arkadaşları oldu. En eğlendiğim arkadaşlarımda onlardı. Yeni şeyler denemeye cesaret edenler bence hep kazanan kişiler oluyor. İçerisinde bulunduğumuz zaman tekrar tekrar düşüp kalkabileceğimiz bir zaman. O yüzden mümkün olduğunca çok aklımızdaki şeyleri deneyelim ki sonuçlarını görüp rotamızı ona göre belirleyelim.
Aslı, Kariyer ve Gelişim Kulübü çalışmalarınıza değinir misin?
Tabi, Kariyer ve Gelişim (KGK) ismi aslında bakarsanız üniversite ve iş hayatımızın planlanması konusundaki temel kelimeler. Bir kere insan aklına hemen beyaz yaka kravat unsurları geliyor bu kelimelerde. Halbuki sanatın, sporun, gıdanın, müziğin de bir kariyer ve gelişim yolculuğu var unutulmaması gereken.
Bu sebeple üniversitemizde bulunan tüm fakültelere ait ekipler kurup kendi alanları veya bölümleri olmasa da ilgi alanları olan meslekler konusunda etkinlikler, organizasyonlar, eğitimler, workshoplar, case çalışmaları ve röportajlar gerçekleştiriyoruz. Öğrenci kulübü olduğumuz için de bu çalışmalarımızı en eğlenceli ve öğrenciye yönelik kılabilmek adına sadece konferans salonlarına bağlı kalmayıp online platformlar, canlı yayınlar, video çekimleri ve gezilerle bütünleştirip ortaya hem sosyal hem de akademik bir başarı koymuş oluyoruz.
Bu çalışmaları sadece yönetim ekibi olarak yapmıyoruz, esas kulübün farkı bu noktada ortaya çıkıyor. Gerçekleştirmiş olduğumuz eğitimlerle tüm planlama ve iletişim kısmında yeni gelen istekli ve meraklı olan üyelerimizi sürecin başına koyup kendilerinin öğrenip network imkanı elde edip gelişimlerine katkıda bulunuyoruz ki öğrenci yıllarında hata yapıp ders çıkarıp ileride hata yapmaktan korkmasın.
Fütürizm Halit’in meşgul olduğu alanlardan biri…?Nedir fütürizm, bu alanda neler yapıyorsun?
Geleceği nasıl olacağına ve olması gerektiğine ilişkin çalışmalar İngilizce’de ‘Futures Studies’ deyimiyle ifade ediliyor. Türkçeleştirirsek; ‘Geleceklerin Çalışmaları’ karşılığını buluyoruz. Ancak Türkçedeki dil uyumu nedeniyle, bu metinin içerisinde bundan böyle ‘Gelecek Çalışmaları’ terimi kullanılsa da birden fazla ‘Gelecek’ kastedildiği bilinmelidir.
Gelecek Çalışmaları için senaryolar hazırlanırken “uzgörü” (foresight) yapılır. Sonuçta elde edilen çıktılar Varsayılan Olası Gelecek (Postulating Possible Future), Olanaklı Gelecek (Probable Future) ve Tercih Edilen Gelecek (Preferable Future) biçiminde sınıflandırılırlar. Tercih Edilen Gelecek hep olumlu, hep insanlığın ve doğanın yararınadır.
Uzgörü gelecek vizyonunu seçenekler halinde ele alma süreçlerinin tümünü kapsar. Uzgörü yaparken değerler, varılmak istenen nihai hedefler, bugünün itici güçleri, eğilimler, alışkanlıklar, zayıf ve güçlü sinyaller sistematik bir şekilde çalışılır. Geçmiş ve şu an irdelenir. Sonuçlar hep birlikte değerlendirilir.
Bende Fütüristler Derneği’nde Genç Fütüristler Başkanlık görevini yapıyorum. Türkiye’de gelecek konusunda ilgili, araştırmacı ve meraklı kişilerin bulunduğu toplulukta olumlu gelecek için çalışıyorum. Geleceği, geçmişi ve bugünü araştırıyorum. Sonuçları değerlendirerek gelecek hakkında yakaladığım sinyalleri paylaşıyorum. Kısacası öğrenmeye ve öğretmeye çalışıyorum. Şirketlere gelecek danışmanlığı veriyorum.
Burak Staj ve iş hayatıyla ilgili neler söylemek istersin?
Dengesinin kurulması gerektiğine inandığımı söyleyebilirim ilk olarak. Ben 2.sınıftan itibaren farklı farklı şirketlerde staj yapıyorum. Bunlar Ayaydın Grubu, Yıldız Holding – Ülker, Unilever, Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri ve Procter & Gamble. Üniversitede bölümüm Endüstri Mühendisliği’nin bana kazandırdığı analitik ve eleştirel düşünme yönlerimi, staj yaptığım şirketlerde çalıştığım projelerde kullanarak pekiştirebiliyorum ve kazandığım deneyim ve bilgi birikimiyle birlikte geleceğime yatırım yapabiliyorum. Ben çok erkenden beri iş hayatını çok sevdiğim ve bu konuda büyük hayallere sahip olduğumdan dolayı, her zaman bir ayağımın sektörde olması beni çok besleyen ve mutlu eden bir durum olduğunu söyleyebilirim. İş ile birlikte okul hayatını ilerletmek zaman zaman zor olabiliyor. Örneğin bazı derslerin tekrarlarını akşamları izlemek zorunda kalıyorum, sınavlar öncesinde sabahlayarak konulara çalışabiliyorum. Ama en önemlisi şu: Ben bu hayatı yaşarken ne kadar mutluyum? Çok… O yüzden de yaşadığım hiçbir şeyden şikayet etmiyorum.
Son olarak film, kitap, podcast vs. öneri rica edebilir miyiz?
***Mustafa Burak Yıldız***
Podcast: Nilay Örnek – Nasıl olunur?
Kitap: Doğan Cüceloğlu – Var mısın?
Film: Umudunu Kaybetme
***Aslınur Dirik***
En yapamadığım şey sanırım bu tarz içeriklerin önerileri çünkü sürekli favorilerim değişir. Bu soruda biraz daha fikir olacak cevap vermiş olayım ki bu tarz hobi durumlarında tamamen kendi zevk aldığınıza yönelin, herkes bu kitabı tercih etti diye o kitap size uygun olmayabilir. Bu düşünce farklı yansedildiği için birçok genç okumadan uzaklaşıyor. Üniversite hayatınız siz fark etmeden ciddileşiyor, o yüzden sizi hangi tür mutlu ediyorsa popüleritesini dinlemeden ona uyun.
***Halit Danagöz***
Podcast: Yapı Kredi – Geleceği Konuşalım?
Kitap: Yuval Noah Harari – Hayvanlardan Tanrılara, Homo Deus
Dizi: Better Than Us
Teşekkür ediyoruz…Kariyer yolunuz açık olsun.