Gaziantep Üniversitesi öğretime 1973 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi`ne bağlı Makine Mühendisliği Bölümü ile başlamış daha sonra 90’lara doğru kendi tüzel kişiliğini kazanmış bir üniveriste.
Benim de 2006–2009 arası burada, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’nde birkaç yıl okumuşluğum; o zamanlar ana kampüsünün içerisinde yer alan KYK yurtlarında kalmışlığım; yurtların karşısında bulunan kütüphanesinde ders çalışmışlığım; ormanında spor yapıp çöp toplamışlığım, büyük salonunda konfreanslarını dinlemişliğim (Abbas Güçlü’yü orada dinlemiştim ilk), uzun yemekhane kuyruklarında Antep mutfağı lezzetini sabırla beklemişliğim ve zamanla farklı kariyer planlarım oluştuğundan buradan ayrılmışlığım var. Ama bana kattığı çok şey olduğunu söylemek isterim. Teşekkürler.
Sözü Samet’e bırakıyorum. Keyifli okumalar.
Gaziantep’te Makine Mühendisliği Okumak
Merhaba, Ben Samet. Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümü 5/3.sınıf öğrencisiyim. Bu yazıda sizleri Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ve kampüs hakkında kısaca bilgilendireceğim.
Öncelikle benim gözümde Gaziantep bu bölgedeki şehirler arasında ve GAÜN de buradaki üniversiteler içerisin de en mükemmelli diyebilirim.
Kalacak Yer ve Ulaşım
Üniversitenin ilk yıllarında yurtta kalıyordum ve yurttan okula gitme süreci biraz sıkıntılıydı çünkü üniversite ile kaldığım yurt arası uzaktı. Bu güzergahta kullanabileceğim ulaşım aracı tramvay ise genelde dolu oluyordu. Dolayısyla şuanda kiraladığım öğrenci evinde kalıyorum, üniversiteye uzaklık yürüme mesafesinde, 7 dk. da okuldayım ve gayet memnunum.
Pandemi sürecinde yurtlar kampüsün içine alınmış. Bu iyi haber, yurtta kalmak yeni başlayacaklar için daha mantıklı gelebilir. Şehirlerarası Otobüs kullanan öğrenciler için de garaj-yurt/üniversite arası mesafe biraz uzun sürdüğünden bir zorluk söz konusu olabilir….mesela ben Mersinde yaşıyorum Mersın-Antep arası dört buçuk saat, otogar- üniversite arası ise 1.5 saat sürüyor.
Eğitim
Mühendislik Fakültesi İngilizce eğitim veriyor. Bunun avantajları ve dezavantajları var. Yurtdışında eğitim almak isteyen öğrenciler için ve bu fırsatı ‘ERASMUS’ programı ile değerlendirmek mümkün. Sonuçta üniversite sana 1 yıl ücretsiz olarak yoğun bir dil eğitimi programı sunuyor. Mesela bizim sınıfta Hakan Abi vardı 30 yaşındaydı ve sadece dil öğrenmek için YKS’ye girip tekstil mühendisliğine kaydolmuştu. Dezavantajı ise eğitimi oldukça sıkı yani bazı dersleri Türkçe olarak anlamakta bile zorlanırken bunu yabancı bir dilde almak hiç de göründüğü gibi değil.
Hazırlık sınıfı benim için uğraştırıcıydı, İngilizce bilgim yok denecek kadar azdı fakat öğrenmek zorundaydım. Çoğu arkadaşım ders sonrası yurda gelmeyip dışarıda vakit geçirirlerken ben yurda gelip çalışma yapmak zorundaydım. Bunlardan hazırlığı atlayamanlar oldu çünkü İngilizce öğrenmek çalışmadan olacak bir şey değildi.
Üniversite GAUN SPORİUM tesisi var. Mimarisi ve içerisinde yapılacak bol aktivitesiyle çok ilgi çeken bir yer. Hazırlık sınıfındayken hocalarla Voleybol maçı yaptık burada. Çok eğlenceli zamanlardı bölüme başlayınca daha nadir uğrayabiliyoruz.
1.Sınıf akademik anlamda benim için çok zorlu bir yıl değildi; çünkü matematik(calculus), fizik, kimya temelim sağlamdı. Öğretmenlerimiz çok iyi bir eğitim veriyordu. Buna rağmen birinci sınıfta bir çok dersten kalan öğrenciler vardı. Eğer bu bölümü seçmek isteyen varsa kesinlikle az önce saydığım dersleri göz önünde bulundurmalı. Her zaman karşınıza çıkacak olan derslerdir.
İlk senemi 3 ortalama ile bitirdim. Bu ortalama erasmus sınavına girmek için yeterli bir ortalamaydı. Sınava girdim ve iyi bir sıralama yaptım. Maalesef pandemi süreci olduğu için Erasmus programı askıya alınmış bulunmakta.
Şuanda işlerin çok iyi gittiğini söyleyemem çünkü Gaziantep Üniversitesi özellikle mühendislik fakültesi online sınavda hiç esneklik tanımıyor. Esnek olmaları gerektiğine inanıyorum çünkü kaliteli bir sınav olması için kaliteli bir eğitim verilebilmiş olmalı fakat bu mühendislik için uzaktan eğitimde mümkün değildi.
Şehir
Alışveriş severler için okula da yakın olan çokça AVM var. Ama Gaziantep de okuyorsan mutlaka Kale’ye gitmelisin. Gaziantep’e gittiğim ilk hafta burayı gezmiştim ve orada bulunan esnafların sohbetleri ve sıcakkanlılıkları çok hoşuma gitmişti.
Antep de gezilecek bir çok mekan ve çok güzel restoranlar var. Zaten burada okuyan bir öğrenci kesinlikle kilo almaya mahkumdur. Çünkü yemekleri hem uygun fiyatta ve hem çok lezzetli.
Ayrıca Antep her ne kadar batıdan uzakta bir şehir olsa da sosyo-ekonomik olarak çok gelişmiş durumda. Mühendislik okumak isteyen öğrenciler bu durumu göz önünde bulundurmalılar. Çünkü iş potansiyeli çok yüksek bir şehir burası. Orgaznize sanayisi Türkiye de ki en gelişmiş sanayiler arasında yer almaktadır.
Gaziantep Üniversitesi kaliteli, güzel bir üniversite. Bir öğrenci olarak Antep’de yaşamak çok güzel. Geldiğim için çok mutluyum. Tercih yapacak olan arkadaşlarıma tavsiye ederim.
Samet Özörnek