Kariyer ve Varoluş/ Daniş Navaro

Meslek ve kariyer konularında kararsızlık yaşayanların, insan merkezli ve bütüncül bir bakış açısıyla kendi iş hayatını tasarlamayı arzu edenlerin, kendine ve (çalışma) hayatına yüzeysel değil de cesurca derinlemesine dalmak isteyenlerin ilgisini çekecek bir kitapla karşınızdayım. Baştan söyleyeyim sonunda gelişme potansiyeliniz var ama bu bir kişisel gelişim kitabı değil. Keyiflenmeniz ve bilgilenmeniz dileğiyle, iyi okumalar.

“Yaşamının sonuna kadar sıkıntısız yaşayabilecek kadar paran olsaydı, şu anda yapmakta olduğun işi yapar mıydın?” sorusunu, iş dünyasında pek çok insana sordum. “Evet” diyenlerin sayısı –yanlış tahmin etmediniz– iki elin parmaklarını geçmeyecek kadar az. Dolayısıyla, bu kitap, mutlu çalışma veya çalışmayı mutlu kılabilecek temel edimler, ilkeler, varoluşlar konusunda çözüm arayışları olanlara yardımcı olabilir diye ümit ediyorum.

Daniş Navaro

Dr. Daniş Navaro, Ekonomi ve Felsefe alanlarında lisans ve lisansüstü/ doktora öğrenimi görmüş; Maltepe Üniversitesinde dersler veren bir hoca; bir şirket CEO’su; yazar ve koçtur. Remzi Kitabevi’nden çıkan ‘Kariyer ve Varoluş, Bir Benlik Eylemi/ Kavramlar, Olgular ve Deneyimler’ başlıklı kitabında da yazar eğitimini, yönetim ve hayat felsefesini yansıtıyor. İş, meslek, kariyer kavramlarına varoluşçuluk felsefesi perspektifinden yaklaşıyor.

İnsan Felsefesi açısından çalışma kavramını tarihsel, hümanist, sorgulayıcı bir bakış açısıyla değerlendirdikten sonra çalışma, meslek ve kariyerin varoluşçu çözümlemesini yapıyor.

Meslek ve kariyer insanını Kendinde-Varlık olarak ve Kendi-İçin Varlık olarak ikiye ayıran Dr. Navaro kitabını bir kariyer ontolojisi denemesiyle sonlandırıyor.

İnsanın hayatında çalışmanın yerini, durumlarını meslek ve kariyer kavramlarının tarihini sohbet tadında aktarırken; varoluşçu felsefenin önemli isimlerinden, yerli ve yabancı birçok filozof ve kaynaktan beslenen yazar bu felsefeye de ait öz, bilinç, özgürlük, saçma, varlık-hiçlik, anlam, seçim, sorumluluk, umut, kendini gerçekleştirme gibi kavramlar üzerinden görüşlerini temellendiriyor.

Artık bir şeyi fark etmemiz gerek! “Kariyer” adı verilen şey, satın alınan veya satılan bir metaya dönüştü! Yaptığımız iş karşılığında aslında verdiğimiz şey “hayatımız” olmasın sakın? Bu durumda asıl soru şudur: Çalışırken, kariyer peşinde mi koşmalı? Yaşamanın peşinde mi?

Daniş Navaro

Mehmet Bar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.