Kitap Okuyan Çocuk Yetiştirmek/ Megan Daley

Anne karnından gençlik yıllarına bir çocuğun büyütülmesinden öte yetiştirilmesini önemsiyorsanız bir insanın hayatında kitaplarla mucizeler yaratabilirsiniz. Megan Daley bunu fark etmiş bir birey, anne, kütüphaneci ve eğitimci. Ve tabii Avustralyalı bir kitap ve blog yazarı. Ülkesinde kütüphanecilik ödülü almış, saygın çocuk edebiyat ödül biriminde de jüri üyesi.

Hayatım boyunca kitapları çok sevdim.

Megan Daley’i okudukça varoluşunun çocuklara okuma sevgisi kazandırmak üzerine olduğunu düşünüyor, ilgiyle sevgiyle usanmadan hayatının en zor dönemlerinde bile bu amacından vazgeçmediğini anlıyorsunuz. Enerjik, neşeli sizi sadece bu kitaba değil okuma deneyimine bağlayan bu çalışma hem bir biyografi hem ebeveyn ve eğitimciler için zihin açan tavsiyeler içeriyor. Eserde örnek yazar ve kaynaklara bakınca yerel bir bakış açısıyla yazılmış olduğunu fakat açıklamalarla, anlama ve bağlama odaklandığınızda buradaki yabancı yazar ve kitap adları asla sizi yerellikle sınırlandırmayıp küresel ilham kaynakları oluyorlar.

Bebeklere nasıl ne türde kitap okunur? Peki 3-5 yaşındakilere? Okula başlayanlar! Ya bluğ çağındakiler ve ergenler? Merak etmeyin hepsi için fikirler, deneyimler, iç görüler ve bolca soru var bu kitapta. Ayrıca okuma ve öğrenme güçlüğü çekenler için de. Kitap nasıl okunurdan öte kitap temalı çeşitli etkinlikleri ve uygulama detaylarını da aktarıyor. Anlayacağınız hem yazar ve uzman yaklaşımlarıyla bilgilendirici listelerle teorik boyutu olan; hem okul kütüphanesinden, okuma alanlarına, etkinlik örnekleriyle pratik bir boyutu olan geniş bir okuma evreni kuruluyor.

www.uqp.com.au

Kitabın tüm bölümlerini sevdim diyebilirim ama; farklı türden kitaplardan beslenilmesini salık veren ‘dengeli okuma’; basılı yayınlar dışında kodlama, e-kitap, video oyunu, dijital edebiyat gibi günümüz okuma deneyimlerine giriş niteliğinde ‘çok modelli ve dijital okuma’; gezegenimizin geleceğine dair duyarlılığı vurgulayan ‘sürdürülebilirliği destekleyici okuma’; ne okuduğunu dair akışa kaptırmak için kendini f’arkındalıklı okuma’; dünyadaki farklılıkları idrak etmemizi ve empatiyi önceleyen ‘çeşitliliği kabul ve yansıtma’; ve tabii duygusal alanlarda çeşitlilik bilincini kalpler önüne seren ‘zor konuları okuma’ kısımlarını daha çok sevdim.

Karanlıkta her zaman bulunacak bir ışık vardır.

Eserin son kısmı yazardan bir dolu kitap tavsiyesi içeriyor, ya bunlar ne güzelmiş, ben de Türkiye’de yayınlanmış her türde böyle çocuk eserlerini bir araştırayım bulayım diye zihnimden geçirirken bir de son bir güzel sürprizle karşılaştım: Editör Melike Günyüz’ün Kevser Yılmaz ve Meryem Uçar’ın katkılarıyla hazırladığı kitap tavsiye listesi! Çevirmen Murat Sır’a ve Orenda Kitap’a da ayrıca sevgi, saygı ve teşekkürle.

Yazarın web sitesi:

childrensbooksdaily.com

Children's Books Daily, bir topluluğun parçası olabileceğiniz ve incelemeler, alandaki uzmanlardan tavsiyeler, okuma kaynakları, edebiyat temalı hediyeler ve temalı kitap listelerinden oluşan iyi organize edilmiş bir kitaplığın derinliklerine dalabileceğiniz bir yerdir.

Keyifli okumalar

Mehmet Bar

Arka Kapaktan:

Bazı çocuklar kitap okumamak direnirken bazıları ise yemek masasında bile kitabı elinden bırakmaz! Hangisi olursa olsun birçok aile, çocuklarının okuma serüvenlerini desteklemek için yapılabilecek en etkin yolların neler olduğunu merak etmektedir. Çocuğunuza kitap okumaya ne zaman başlamalısınız? Kitap okumaya isteksiz bir çocuğa ilham verebilecek kadar güzel bir kitabı nasıl bulabilirsiniz? Bir kitabın o yaş grubuna uygun olup olamadığını nasıl anlayabilirsiniz? Yavrunuzun kitap okuma alışkanlığını yetişkinlikte de sürdürmesi için neler yapabilirsiniz? Ödüllü kütüphane öğretmeni Megan Daley, bütün bu sorulara ve daha fazlasına cevaplar sunmaktadır. Daley, tanınmış Avustralyalı çocuk edebiyatı yazarlarının birinci ağızdan demeçleriyle ve güncel araştırma sonuçlarıyla desteklenen bu cana yakın ve kolay anlaşılır rehbere on beş yıllık birikimini aktarmıştır.

Bu kitap, kitap temalı aktivitelerin nasıl yapılacağıyla ilgili birtakım yönergeler ve okuma listeleri gibi pratik ipuçlarını da içermektedir. Kitap Okuyan Çocuk Yetiştirmek, çocukları kitaplara âşık etmek için çaba gösteren her ailenin ve eğitimcinin elinin altında bulunması gereken bir rehberdir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.