Psikolojiden Mühendisliğe/ Yağmur Nur Aktı

Sayısaldan Eşit Ağırlıklı alana geçerek dereceyle üniversiteye yerleşip, orada sayısal puan türünden 2 bölüm okumak mümkün mü…aynı zamanda sağlığınıza dikkat edecek, kendinize ve çevrenize de yeterince vakit ayıracaksınız ama?

 Eğer her koşulda gayreti elden bırakmaz, süreç odaklı olup, oyunu kuralına göre oynarsanız bu mümkün.

 2019 YKS sıralamalarında Sözelde 250, Eşit Ağırlıkta ilk 1000’de; kararlılığı ve çabası konusunda ise daha ön sıralarda olan Yağmur’dan yaşadığı süreci ve şimdilerde staj heyecanını dinliyoruz.

 Keyifli okumalar.

  Psikolojiden Mühendisliğe

  Herkese merhaba, ben Yağmur Nur Aktı. 19 yaşındayım, Sabancı Üniversitesi’nde Endüstri Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimi & Mühendisliği çift anadalı yapan bir 2. sınıf öğrencisiyim. Bu mesleklerde ve bu üniversitede karar kılana kadar ise çok değişik yollardan geçtim. Bugün sizlerle işte bu yolları; liseden üniversite hayatına geçiş sürecinde yaşadıklarımı paylaşacağım.

Lise hayatım boyunca başarılı olmamın aksine hiçbir zaman bir meslek veya üniversite hedefim olmadı, aslında şimdi fark ediyorum ki tek hedefim başarılı olmaktı. 11. sınıfta MF seçtim fakat seçmemin sebebi mühendis, doktor vb. olmak istediğimden değil, MF dersleri daha mantığa dayalı olduğu içindi. Sonra hatırlıyorum, 12. sınıfın başında yakın bir arkadaşım Elif bana şunu sormuştu: “Mühendis, doktor vb. bir meslek istemiyorum diyorsun. E ne güne MF okuyorsun?”. O gün TM’ye geçme kararı almıştım, hala ne olmak istediğime karar vermemiş olsam da gözüme daha mantıklı görünmüştü.

  Hiçbir zaman deli gibi ders çalışan, gündüzü gecesi test çözmekle geçen bir öğrenci olmadım. Örneğin arkadaşlarımla sık sık buluşuyordum, haftada 3 gün spora gidiyordum. Zaten üniversiteye geldiğimde ve bana benzer insanlarla daha sık karşılaştığımda fark ettim ki asıl başarı sadece ders çalışmakla sağlanmıyor, derslerde başarılı olmak için hobilerimize ve sosyalleşmeye de vakit ayırmamız gerekiyor. Buna ek olarak aslında sosyalleşmenin -çoğu meslekte takım çalışması çok önemli bir yer tutarken- kariyerimizde de başarılı olabilmek için gerekli olduğunu; yani sosyalleşmeyi de bir bakıma ders çalışır gibi çalışmamız gerektiğini görüyorum şimdilerde. O nedenle şu anda üniversite sınavına hazırlanan arkadaşlarıma en büyük tavsiyem, çalışma disiplinlerini kaybetmemek koşuluyla sosyalleşmeye de zaman ayırmalarıdır.

Benim hikayeme geri dönersek, üniversite sınavına birkaç ay kala kafamdaki plan şuydu: Bilgi Üniversitesini sevmiştim, psikoloji okumayı planlıyordum, ilk 10 bine girersem de burslu bir şekilde gidebilirdim. Eğer daha iyi bir derece yaparsam da aklımda Sabancı Üniversitesi vardı.

  Ben TYT’ye çok sakin girdim, bana şu psikoloji çok yardımcı oldu: “120 tane soru var, birkaçını yapamasam ne olur ki?”. TYT’den çıktıktan sonra ilk 10 binden çok daha iyi bir sonuç alacağımı hissediyordum, AYT de güzel geçince hedefim artık Sabancı Üniversitesi olmuştu. Heyecanla sonuçların açıklanmasını bekliyordum.

 Uzun lafın kısası, TM’de ilk bine girerek Sabancı Üniversitesini kazandım. Bizim üniversitemizde öğrenciler girişlerinde bölüm tercih etmiyorlar ve ilk sene herkes aynı dersleri alıyor. Bu zorunlu ortak derslerden biri olan kodlamaya giriş dersiyle birlikte bir baktım ben artık psikoloji değil, bilgisayar bilimi ve mühendisliği okumak istiyordum. Geçen dönem aldığım endüstri mühendisliğine giriş dersi ile bir baktım ben endüstri mühendisliği de okumak istiyor oldum.

Şimdi ise ilk stajımı arama yolundayım. Üniversite sınavına hazırlanırken yaşamadığım stresi şimdi ilk kariyer adımlarımı atarken yaşıyorum. Meğerse işler giderek ne çok zorlaşıyormuş… Artık sadece derslerde başarılı olmak yetmiyor; kendinize ne kattığınız, dersler dışında neler yaptığınız da önem kazanıyor. Aklımda türlü sorular var: “Tamam mesleğimi seçtim de hangi departmanda/departmanlarda çalışmak istiyorum? İyi bir yerde işe başlayabilecek miyim? CV’im yeterli mi?..”

Siz bu kadar karamsar konuştuğuma bakmayın; olduğum yerden çok mutluyum, olacağım yeri görmek için sabırsızlanıyorum. Herkesin benim hissettiğim bu güzel duyguları hayatlarının bir yerlerinde hissetmesini umarak yazımı bitiyorum. Sağlıcakla kalın.

Yağmur Nur Aktı

Konuk Yazar

Yağmur Nur Aktı

Sabancı Üniversitesi, Çift Anadal 2. sınıf öğrencisi

Endüstri Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimi & Mühendisliği

İletişim: yagmurnurakti@gmail.com

Konuk yazar olarak yazılarınızı gönderebilirsiniz.

Email: info@mehmetbar.com.tr

Instagram:  

https://www.instagram.com/_mehmetbar_/

LinkedIn:

https://tr.linkedin.com/in/mehmet-bar-6772a3103

Youtube: 

https://www.youtube.com/channel/UC3WsEZRLD3NcntiaheLsJ-A?view_as=subscriber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.