Röportaj: Veteriner Hekim Olmaya Doğru; Ecem Merve Öztürk ile Eğitim ve Kariyer Planı Üzerine

1842 yılında kurulan 181 yaşında bir fakülte… 1970 yılına kadar ülkemizde başka bir yerde olmayan, eğitim süresi 5 yıl olan bir bölüm…

Kariyer planı üzerine kafa yoran, lise yıllarından bugüne çaba harcamaktan asla vazgeçmeyen, mesleğini yapmaya istekli ve hayalini gerçekleştirmek üzere emin adımlarla ilerleyen, stajına başlamak üzere olan bir genç…

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Veteriner Hekimlik 3. Sınıf öğrencisi Ecem Merve Öztürk ile eğitim yolculuğu ve bölümü üzerine konuştuk.

Teşekkürler. Keyifli okumalar.

Merhaba Ecem Merve. Bize kısaca kendinden bahseder misin şu sıralar ne yapıyorsun, nelerle meşgulsün? 

Merhaba ben Ecem Merve Öztürk, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesinde öğrenim görmekteyim. Fakültedeki 3.yılıma geçiş yaparken aynı zamanda klinik öncesi stajım için hazırlanma sürecindeyim. Bugün biraz sınav sürecimden bahsetmek ve bir veteriner hekimliği öğrencisinin perspektifinden sizlerle deneyimlerimi paylaşmak istiyorum.

” Hayatımızı şekillendirirken aldığımız kararların etkisinin göz ardı edilemeyecek kadar büyük olduğunu ve herkesin kendi zaman çizelgesinde hayatını sürdürmekte olduğunu düşünüyorum. ”

Bugün seni dinlemek için buradayız. Ankara’da veteriner fakültesinde okuyorsun, bu süreç nasıl gelişti, lisedeyken mi ortaya çıktı daha mı erken?

Beş yıllık lise eğitimimi tamamladıktan sonra üniversite sınavına girdim fakat sonuç tam olarak istediğim gibi olmadı. Ben de bir kez daha denemek istedim ve şu anda bu yazıyı yazarken istediğim fakültede ve istediğim meslek üzerine çalışmalarımı sürdürmenin mutluluğunu yaşıyorum. Özellikle denemek istediğimi vurgulamak isterim çünkü ‘’mezuna kalmak’’ ya da ‘’mezuna bırakmak’’ gibi terimleri kullanınca sanki hayatın akışında geri kalmışız, olduğumuz yerde sayıyoruz izlenimi veriyor gibiyiz. Deneyimlerime güvenerek bu durumun doğru olmadığını rahatça söyleyebilirim. 

Hayatımızı şekillendirirken aldığımız kararların etkisinin göz ardı edilemeyecek kadar büyük olduğunu ve herkesin kendi zaman çizelgesinde hayatını sürdürmekte olduğunu düşünüyorum.  Benim tekrar hazırlanma sürecim, ileride ne yapmak istediğime yönelik soru işaretlerinin kaybolmasını sağladı. Bu yüzden tam olarak bir kırılma noktası yaşadığımı söyleyemem, fakat  o dönemde yaşadıklarım ve yaptığım çıkarımlar beni bugün olduğum konuma getirdiler. 

Küçüklüğümden itibaren kendimi  hep sağlık alanında görmek istedim. Fakat hangi bölüm üzerine olacağına karar vermem direkt olarak gerçekleşmedi. Lise zamanlarımda sağlık üzerine var olan birçok meslek üzerine düşündüm diyebilirim, Diş hekimi, hemşire, tıp hekimi, biyomedikal mühendisi, hatta embriyolog olmayı bile aklımdan geçirmiştim. Lise eğitimimin sonlarına doğru düşüncem daha çok tıp hekimliği üzerineydi. Sınava kısa bir süre kala bu kararımdan da kuşku duymaya başladım. Sınavımın da istediğim gibi geçmemesi benim tekrardan oturup iyice düşünmeme neden oldu. Tekrar hazırlanma sürecimin başında ise artık hekim olmak istediğime karar versem de bu sefer  hangi alan üzerine olacağından pek emin değildim. Bu belirsizliğe rağmen konu/ders çalışmalarıma devam ettim ve meslekler üzerine yaptığım detaylı araştırmalar sonucunda veteriner hekimliği mesleğinin bana daha uygun olduğuna karar verdim.

”Dünyayı değiştirebilecek kadar iddialı olduğumu söyleyemem kesinlikle. Fakat şimdiden,  hastalar tedavi olup sağlığına kavuştuktan sonra hasta sahiplerinin yüzlerinde oluşan gülümsemeyi gördüğümde her gün birilerinin dünyasının değiştiğine eminim.”

Harika. Peki gidince hedefinle tutarlı bir tabloyla karşılaştın mı, okuduğun bölümde ne var ne yok, okulda neler yapıyorsun?

Evet tabii, size biraz detaylı bilgi vereyim öyleyse: Veteriner hekim olmak için öncelikle beş yıllık bir eğitim sürecini tamamlamamız gerekiyor. İlk yıllarımızda temel bilimler (Anatomi, fizyoloji, biyokimya, histoloji-embriyoloji, veteriner hekimliği tarihi ve deontoloji), klinik öncesi bilimler (Mikrobiyoloji, farmakoloji ve toksikoloji, parazitoloji, viroloji, patoloji) olmak üzere hem teorik hem de uygulamalı derslerimizin harmanlandığı bir ders programımız mevcut.

Eğitim sürecimizin ortalarına geldiğimizde gıda hijyeni teknolojisi, zootekni ve hayvan besleme bölümü dersleri de ekleniyor. 4.sınıfa geçtiğimizde ise klinik bilimler bölümünün derslerini ( Cerrahi, doğum ve jinekoloji, iç hastalıkları, suni tohumlama) alıyoruz.

Intern veteriner hekim olabilmek için bütün dersleri başarıyla tamamlamamız, fakültemizin aldığı kararla klinik öncesi ve klinik dönem stajlarımızı da yapmamız gerekiyor. 5.sınıfa geldiğimizde fakültemiz uygulama ve araştırma çiftliğinde, çeşitli anabilim dallarında ve Ankara Üniversitesi Hayvan Hastanesinde intern veteriner hekimler olarak çalışmaya başlıyoruz. 

1933 yılında açılan hastanemiz acil klinik, cerrahi kliniği ve birimleri, doğum ve jinekoloji kliniği, iç hastalıkları kliniği, reprodüksiyon kliniği, çiftlik hayvanları ve at kliniği, yaban hayvanları birimi ve davranış birimi alanlarında ülkenin farklı bölgelerinden gelen binlerce hastaya hizmet veriyor.  Bu sayede öğrenciler olarak  farklı ve çok miktarda vaka ile karşılaşma fırsatımız oluyor.

1842 yılında kurulan fakültemiz, Türkçe eğitim programını ve Türkiye’de tek yüzde yüz İngilizce veteriner hekimliği eğitimi veren İngilizce programını bünyesinde bulunduruyor. Ulusal (VEDEK) ve uluslararası düzeyde (European Association of Establishments for Veterinary Education) akreditasyona ve sertifikalara sahiptir. Erasmus programı kapsamında hem öğrenim hareketliliği hem de staj hareketliliği aktif olarak devam ediyor. Hem veteriner hekim öğrencisi olarak hem de intern veteriner hekim olarak yurt dışındaki birçok üniversitede, hayvan hastanesinde veya kliniklerde çalışmalarımızı sürdürme imkanımız bulunuyor. 

Kampüsümde Türkiye’nin ilk anatomi müzesi olma niteliğini taşıyan Ankara Veteriner Anatomi Müzesi (AVAM) bulunuyor. Hem biz öğrenciler için hem de her yaştan ilgililer için oldukça güzel örnekler barındıran bir müze olduğunu da söylemeden edemeyeceğim. Eğer bir gün yolunuz düşerse sizleri de aramızda görmeyi çok isteriz. 

Topluluklara gelecek olursam, şu anda aktif olarak çalışan on beş tane öğrenci topluluğu var diye biliyorum (Bunlardan bazıları: Atlı Spor Topluluğu, International Veterinary Students Association, Müzecilik Eğitim Öğrenci Topluluğu, Tiyatro Öğrenci Topluluğu…). Mesleğimiz üzerine okuldaki çalışmalarımıza ek olarak yaptığımız aktiviteler, sosyalleşmek ve yeni bağlantılar kurmak açısından oldukça faydalılar. İsteyen öğrenciler fakültemiz bünyesi dışında olan öğrenci topluluklarını da tercih edebilirler tabii ki, Ankara Üniversitesi toplulukları ve aktiviteleri konusunda kendinden söz ettiren bir üniversite bence. 

İsteklerimiz, hedeflerimiz doğrultusunda yapmamız gerekenler, sorumluluklarımız var. Kendi hikayemizin ana karakteri olmak bizim elimizde, unutmayın. 

Bölümünü bitirdikten sonraki ilk hedefin nedir? Dünyayı değiştirebilecek misin?

Şu anda spesifik bir hedefim yok doğrusu, kafamda birden fazla gerçekleştirmek istediğim hedef mevcut. Fakat hepsinin temelinde, hayvan sağlığı önceliğimiz olmak üzere, hayvan sağlığı ve insan sağlığı arasında bir köprü niteliğinde olan donanımlı veteriner hekimler arasında yerimi almak yatıyor. Bunun için elimden geleni yapmaya çalışıyorum.

Dünyayı değiştirebilecek kadar iddialı olduğumu söyleyemem kesinlikle. Fakat şimdiden,  hastalar tedavi olup sağlığına kavuştuktan sonra hasta sahiplerinin yüzlerinde oluşan gülümsemeyi gördüğümde her gün birilerinin dünyasının değiştiğine eminim.

Sınava hazırlananlara ve velilere iletmek istediğin bir mesaj var mı?

Sınava hazırlanan arkadaşlarım için (Biliyorum klişe gelebilir ama ben de artık inanıyorum) hayatın bir sınavdan ibaret olmadığını söylemek isterim. Fakat elimizden geleni yapmak da bu sürecin anahtarı niteliğinde. İsteklerimiz, hedeflerimiz doğrultusunda yapmamız gerekenler, sorumluluklarımız var. Kendi hikayemizin ana karakteri olmak bizim elimizde, unutmayın. 

Veliler için de şunu söyleyebilirim: Sınava hazırlık süreci, bence bir takım işi. Benim bu süreçte takım arkadaşlarına çok ihtiyacım oldu;  bir sınav öğrencisinin yanında olmak, onu yargılamadan, istek ve görüşlerine saygı duyarak ona destek vermek çok önemli diye düşünüyorum.

Teşekkür ederiz Ecem Merve… zaman ayırdığın, sorularımıza içtenlikle yanıt verdiğin ve çok yararlı olacak bilgiler aktardığın için. Başarılarının devamını diliyoruz.

Umarım verdiğim cevaplar kariyer planlama sürecinde olan arkadaşlarım için  faydalı olmuştur. Okulum, bölümüm hakkında daha detaylı bilgi almak isteyen ya da sorusu olan arkadaşım varsa bana dilediği zaman ulaşabilirler. 

 ozturkecemmerve@gmail.com

http://hayvanhastanesi.veterinary.ankara.edu.tr/

http://hayvanhastanesi.veterinary.ankara.edu.tr/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.