21. Yüzyılda Kariyer Gelişimi Müdahaleleri (Career Development Interventions In The 21st Century)/ Spencer G Niles, Johann Harris-Bowlsbey

Kitap, Kariyer Psikolojik Danışmanlığı üzerine ciddi bir kaynak. Aynı zamanda kariyer gelişimi hızlandırıcılarını; koçlarını; danışmanlarını besleyen bir hazine.


Yeri gelmişken…’Geleneksel eğitimi olmayan bireyler psikolojik danışman gibi hizmet vermeli mi?” tartışması hep var…uzun süredir okullarda rehberlik birimine bağlı; özelde de kişiye özel koçluk/danışmanlık yapan ve fakat görev tanımlarına ve mesleki etiğe özen gösteren biri olarak akıllara gelebilecek bu soru üzerine kitaptan bir alıntıyı buraya bırakmak istiyorum:

“…Birçok kişi uygun yetenekleri ve becerileri olan kişileri, nitelikli oldukları bu hizmetleri sunmaktan alıkoymanın etik olmayan ve gereksiz bir kısıtlama olduğu görüşündeler…” 

21. Yüzyılda Kariyer Gelişimi Müdahaleleri (Career Development Interventions In The 21st Century) Spencer G Niles, Johann Harris-Bowlsbey’in yazdığı 14 bölümlük ve her  bölüm çevirisini Türkiye’den değerli  akademisyenlerin yaptığı Prof. Dr.Fidan Korkut Owen’in editörlüğünde hazırlanmış bir kitap.

Kariyer gelişiminin dünü bugünü geleceği; kuramları; strateji ve teknikleri ve teknolojileri;değerlendirmeleri; programları ve hizmetleri; ilkoğretimde-ortaöğretimde-yüksekögretimde ve yetişkinlere hizmet veren ortamlarda müdahalelerini; etik sorunlarını link, vaka ve etkinlik örnekleriyle okumak için kitabı edinebilirsiniz.

Kayifli okumalar.

************************

Tanıtım Bülteni/Nobel Kitap :

Bu kitap, 21. yüzyılın beraberinde getirdiği iş dünyasına ilişkin değişimleri ustalıkla ele alarak, bu değişimlere paralel olarak kariyer gelişimi müdahalelerinin öneminin neden arttığını ve yeni kariyer gelişimi müdahalelerinin neler olması gerektiğini anlaşılır bir dille anlatmaktadır. Bu süreçte kariyer psikolojik danışmanlığının yapılma biçiminin nasıl değiştiğini vurgulayan kitabın, her bölümünde birçok vaka çalışmalarına yer verilmekte ve öğrenci etkinlikleri başlığı altında okuyucuların o bölüm hakkında daha fazla bilgiye sahip olmasını sağlayan sorular bulunmaktadır.
Kültüre ve farklılıklara duyarlı bir dille hazırlanan kitap; diğer kariyer kitaplarındaki gibi başlangıçta kariyer psikolojik danışmanlığı ile ilgili tarihçeden, kuramlardan, değerlendirmelerden söz etmektedir. Bilgisayar teknolojilerinin kariyer psikolojik danışmanlığında giderek daha fazla kullanılmasına dikkat çekilmekte, yeni yüzyılda değişen kariyer psikolojik danışmanlığında kullanılabilecek yeni stratejiler ve teknikler üzerinde durulmaktadır. Bu gelişimlere uyumlu olarak bir kariyer gelişim programı tasarlamanın ve uygulamanın adımlarını, farklı eğitim düzeyleri ve farklı kurumlar açısından örneklerle sunmakta, okuyuculara yapılabileceklere ilişkin anlamlı bakış açısı kazandırmaktadır. İlköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim düzeylerinde uygulanabilecek bir dizi etkinlik de sunan kitapta, farklı özellikleri olan yetişkinlere yönelik yapılabilecek hizmetler de örneklenmektedir. Kariyer danışmanlığında etik konusu üzerinde titizlikle durulmakta, bu konuyu tüm bölümlerin içine alsa da tamamen bu konuya ilişkin bölümün olması açısından farklılık göstermektedir.
Kitapta yer alan ve kültürel olarak Türkiye’ye uymayan örnekler ve uygulamalar bile aslında fikir verici örnekler olarak ele alınabileceğinden; psikolojik danışman eğitimcilerine, psikolojik danışmanlara, öğrencilere, konuya ilgi duyan herkese yardımcı olacak özelliklere sahiptir. Çeviri ekibi olarak bu kitabın çok kullanışlı olacağını ve okuyuculara yeni anlayışlar ve fikirler kazandıracağını düşünmekteyiz.

********************

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.