Kendisi için doğru bölümü ve üniversiteyi seçmenin motivasyonu: Yıldız Teknik Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik 4. sınıf Öğrencisinden bir bilgi hüzmesi

Mehmet Mensur bölümünde ve üniversitesinde aktif bir öğrenci. 4.sınıfa gelene kadar alanıyla ilgili kendini epey geliştirmiş şimdilerde çeşitli projelerle uğraşmaya devam ediyor. Kendi dalında iyi işler yapıp bu alanda insanlığa katkı sunma konusunda umut vadediyor. Bize bu yazısında üniversitenin ve bölümün sevilmesinin, bilinçli bir tercih yapmanın insanı nasıl motive ettiğinin canlı resmini sunuyor.

Bilgilendirici ve merak uyandıran yazıyla sizi baş başa bırakalım, keyifli okumalar. Mehmet Mensur’a teşekkür ediyor çabasının ve başarılarının sürmesini diliyoruz.

MBG hem günümüzün hem de geleceğin bilim dalıdır.

Merhabalar, ben Mehmet Mensur Karpuz. Yıldız Teknik Üniversitesi(YTÜ) Moleküler Biyoloji ve Genetik (MBG) bölümü dördüncü sınıf öğrencisiyim.

Sizlere YTÜ’ de MBG ile yaptığım çalışmalar hakkında biraz bilgi vermek istiyorum. MBG ile ilgili maalesef yanlış bir algı var, MBG okuyan kişilerin sadece bitkiler ve hayvanlar ile ilgili çalışmaları yürütüyor sanıyorlar; fakat MBG botanik, gıda, tarım, ilaç, aşı, genetik mühendisliği, histoloji, mikrobiyoloji, kimya, fizik, istatistik, mühendislik, vb gibi bir çok alanı içinde barındıran multidisipliner bir alan. Burada biz, canlıların moleküler ve hücresel düzeyde yapı ve fonksiyonlarının biyolojik, kimyasal ve fiziksel prensipleri araştırmaktayız.

112 yıllık geçmişi olan YTÜ de MBG alanını tercih ederek hayatta bir sıfır önde başlayabilirsiniz. Güçlü ve donanımlı akademik kadrosuyla teorik ve uygulamalı dersleri bütünleştirerek bizleri iş hayatına hazırlayan YTÜ bu süre zarfında bir çok avantaj sunmaktadır.

labsis.yildiz.edu.tr

Bazı örnekler verecek olursak; Türkiye’nin en büyük tekno parklarından birisine sahip olan okulumuz girişimci öğrencileri için ön kuluçka şirketlerini kurmalarında kolaylıklar sağlamaktadır, farklı firmalarlar ile KOOP programı adıyla yaptıkları anlaşmalar sonucu eğtim hayatınızın sekizinci döneminde alanınız ile ilgili bölümlerde staj yapabiliyorsunuz (koşuları sağlamak şartıyla); başka bir örnek daha verecek olursam okulumuz zamana büyük önem veren bir okul ve bu yüzden bazı şeyler hızlı başlar Shining-Star programıyla lisanstayken yüksek lisans öğrenimine başlayabiliyorsunuz. Bu sene bu avantajı bende kullanacağım! Yıldızımız hep parlasın… 

https://twitter.com/ytueri

Yaptığım çalışmalardan bahsedecek olursam 2022 yılı ikinci çağrı döneminde TÜBİTAK 2209-B projesi, YTÜ-GEN takımıyla Teknofest fikir kategorisinde bir proje ve BIOINNOVATION 2023‘ e ayrı bir proje ile katıldık, 2247-C TÜBİTAK star bursiyeri olarak 3 ay Erciyes Üniversitesi NanoThera Labta staj yaptım. Bu yıl ilk olan Teknofest Startup yarışmasına NonThecGene takımı olarakta projemizi göndermiş bulunmaktayız.  

Ayrıca; Karpuz, M.M. and Marakli, S. (2023) In silico detection on miRNAs in medicinal plants and analyses of potetially useage in human diseases (submitted), başlıklı makale ve Karpuz, M.M. Atakan, A. Marakli, S. (2023). NEW BIOTECHNOLOGICAL TOOLS in AGRICULTURE: HYDROGELS and THEIR IMPORTANCE in PLANT DISEASE CONTROL (submitted) başlıklı kitap bölümünü yazdık ve farklı yayın yazımları ve çalışmalarımız da devam etmektedir.  

Canlılığın olduğu her yerde biz varız!

Aktif olarak Bitki Biyoteknoloji, Nanopartikül, Biyoinformatik, Aktif Nanotaşıyıcı gibi alanlarda çalışmalarımız devam etmektedir. 2247-C kapsamında Gen Terapi, Aktif Nano Taşıyıcılar, Ultrason  Aktif Nano Taşıyıcıların in vivo kanser modelerinde ki uygulamalarını takip etme yer alma fırsatı buldum. Yaptığım çalışmalarda da görüldüğü gibi MBG sadece tek bir alanda değil, bir çok alana hitap etmektedir yani canlılığın olduğu her yerde biz varız! MBG hem günümüzün hem de geleceğin bilim dalıdır.

Özveriyle çalışmalarımı yürütebilmemi, bana ekonomik olarak  da destek sağlayan başta abilerim Mehmet Şirin Karpuz, Mehmet Sait Karpuz‘ a ve aileme çok teşekkür ediyorum. Ayrıca, bu kadar çalışma ve tecrübe kazanmamda bana destek olan Doç. Dr. Sevgi Maraklı, Dr. Öğretim üyesi Aydın Atakan ve Doç. Dr. Ömer Aydın hocalarıma ve ekiplerine çok teşekkür ediyorum.

Mehmet Mensur Karpuz

Yıldız Teknik Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik, 4.Sınıf

https://bio.yildiz.edu.tr/

https://edubar.mehmetbar.com.tr/category/konuk-yazarlar/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.